El primer premi de la Loteria del Nen cau a Catalunya: "El vam comprar a última hora"
El guanyador ha estat el 94974, repartit per tot l'Estat, i a Tàrrega ha caigut el tercer premi
La Loteria del Nen ruixa Catalunya. El primer premi ha estat per al número 94974, molt repartit. A Catalunya ha tocat en poblacions com Corbera de Llobregat, Sabadell, Sant Vicenç dels Horts, Montgat, Sabadell, Mataró, Badalona i Porqueres. També a la Jonquera (Alt Empordà) i Corbera d'Ebre (Terra Alta). En el cas de l'administració de Sant Vicenç dels Horts, s'ha donat la casualitat que també va vendre part del primer premi de la Loteria de Nadal. A la resta de l'Estat, ha caigut a Múrcia, Madrid, Las Palmas i Valladolid. El segon premi de la rifa de Reis ha estat per al número 89634 i ha caigut a Móstoles, a Madrid. Tàrrega ha vist com li queia el tercer premi, que ha estat per al número 57033. Toledo, Madrid i Plasència són altres punts de l'Estat on també ha caigut el tercer premi.
Una de les administracions que ha repartit més milions a Catalunya ha estat la de Corbera de Llobregat, que ha venut 10 sèries del primer premi. Són un centenar de dècims, que s'han venut tots físicament a finestreta i que impliquen que l'administració ha repartit gairebé 20 milions d'euros (200.000 euros per dècim). "M'han hagut de trucar més d'una vegada perquè m'ho cregués, pensava que era una broma", assegura amb una ampolla de cava a la mà el Gustavo, el responsable de l'administració de loteria del poble. Explica que quan ha sabut la notícia estava obrint els regals de Reis amb el seu fill de 2 anys, els mateixos que fa que s'encarrega de l'administració. "És el primer gran premi que repartim i estem feliços perquè haurà tocat a molta gent del poble", assegura. De fet, l'únic premi relativament gros que havien repartit era un cinquè premi, precisament també de la rifa de Reis.
Al costat del Gustavo hi ha l'Antònia, una de les treballadores del local. "No fa ni un any que hi treballo, però és clar que he portat sort!", exclama en un dels moments de calma, perquè durant bona part del matí s'ha estat al davant de la porta de l'administració cridant a tothom qui passava: "Que havies comprat el número, tu? Que ha tocat el primer!" Tot i l'alegria, ni l'Antònia ni el Gustavo s'han quedat cap bitllet del número premiat: "Si me n'hagués de quedar un de tots els que venem ja m'hauria arruïnat", argumenta el responsable.
Tot i que des de l'administració asseguren que hi ha d'haver força veïns de Corbera premiats, els únics que han decidit acostar-se a la finestreta a celebrar el premi han estat un grup de quatre persones. "Vam comprar-lo a última hora", assegura la Gemma, que explica que cada any comparteix número de loteria amb un grup de 20 companys de feina. "Aquest, de fet, l'hem comprat amb el que ens van tornar de la rifa de Nadal. Hem tingut molta sort perquè en dotze anys que fa que juguem mai ens havia tocat", reconeix abraçada als quatre companys que s'han animat a fer una petita celebració, tot i que insisteixen que no es faran rics perquè "ha tocat molt a repartir". Pel que fa a si el número escollit era especial, la Gemma –que ara entre els companys és coneguda com "la mà de la sort"– ho desmenteix. "Cada any n'agafem un de diferent. Vaig venir aquí i vaig dir: 'Doneu-me el que vulgueu'".
A Tàrrega, 250.000 euros
L'administració que ha repartit el tercer premi ha estat la de Tàrrega, la primera que es va obrir al municipi de l'Urgell cap a l'any 1890. La seva administradora des del 2019 és Pepita Moreno, de 63 anys, tot i que ja fa 24 anys que treballa en aquesta mateixa administració. Moreno explica que va vendre 10 dècims amb el 57033, però que encara no han vingut a cobrar-los: "Hauria estat bonic, però què hi farem. Espero que els afortunats gaudeixin molt del premi". A part d'aquests 250.000 euros, el premi més gros que recorda haver venut Moreno va ser un milió d'euros amb l'Euromillones. Enguany és la primera vegada que Moreno s'estrena repartint sort a la Loteria del Nen i espera que "continuï així els pròxims anys".
L'any passat, la sort va triar l'Escala (Alt Empordà), que es va emportar el primer premi. La butlleta guanyadora la va vendre l’administració Anxova Milionària, del carrer Enric Serra. Segons explicava el propietari de l'administració, Fèlix Pons, la majoria de números els va vendre entre els veïns, però també entre els visitants que havien anat al poble durant les festes de Nadal. El segon premi també va esquitxar Catalunya i va repartir diners a l'Escala, Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Cornellà, Sant Andreu de la Barca, Reus i altres poblacions del sud del país. El tercer premi va passar de llarg a casa nostra. D'ençà que el 1941 es va crear el Sorteig Extraordinari de la Loteria del Nen, el lloc de l'Estat on més vegades ha caigut el primer premi ha estat a Madrid, amb 40 ocasions. Per darrere hi ha Barcelona (35) i Bilbao (16). En canvi, on encara no ha tocat mai és a Osca, Càceres, Guadalajara i Conca.
Catalunya s'ha gastat més de 90 milions
En total, aquesta edició de la rifa ha repartit 770 milions d'euros en premis, són 70 milions més que l'edició del 2023. Pel que fa a la despesa, al conjunt de l'Estat s'han destinat 836 milions d'euros a la rifa de Reis. Catalunya, tot i haver estat ruixada amb el primer premi, és una de les comunitats on els ciutadans han gastat menys diners en aquest sorteig. Els catalans s'han gastat gairebé 94 milions d'euros en la Loteria del Nen, que de mitjana suposen una despesa d'uns 12 euros per habitant. Al conjunt de l'Estat, algunes de les comunitats que més han gastat per habitant han estat Astúries, amb 28,64 euros, Castella i Lleó (27,92 euros), La Rioja (23,98 euros) i el País Valencià (23,60 euros). En xifres absolutes, Andalusia és la comunitat que més ha gastat en aquesta rifa, amb 122,3 milions d'euros, seguida del País Valencià (119,7 milions d'euros) i la Comunitat de Madrid (112,4 milions d'euros).
Amb els premis de la Loteria del Nen, l'Estat ingressarà 21,5 milions d'euros. En concret, el primer premi, de 200.000 euros bruts, haurà de pagar 32.000 euros en impostos; i el segon, de 75.000 euros bruts, fins a 7.000 euros. En canvi, el tercer premi, dotat amb 25.000 euros, no haurà de tributar.