Colau desafia l’oposició a trobar un altre alcalde
Els grups reproven l’alcaldessa però no presentaran cap moció de censura per desbancar-la
BarcelonaCrítiques i desafiaments amb un guió ja escrit. La història es repeteix a l’Ajuntament de Barcelona, on, davant de la impossibilitat de rubricar un acord per aprovar els pressupostos, i com ja va fer l’any passat, l’alcaldessa Ada Colau ha presentat una qüestió de confiança lligada als comptes. O el que és el mateix: ha assumit un nou revés de l’oposició al ple, aquest cop, de tots contra ella, perquè el PSC ja no forma part del govern i ha passat clarament al bloc de l’oposició. Tot i així, Colau sap que no hi ha cap suma de forces que faci viable una moció de censura.
L’oposició, que ja té la mirada posada en les eleccions municipals del 2019, va deixar clar en el ple extraordinari d’ahir que no confia en l’alcaldessa, que va perdre la qüestió de confiança. Li van dir de totes les maneres possibles que els ha decebut a ells i que creuen que també ha decebut els seus propis votants. Ningú no va sortir del guió i els 11 regidors de BComú es van quedar sols. Però ningú no trencarà el guió tampoc en els 30 dies que s’obren ara per presentar una candidatura alternativa a Colau. No n’hi haurà cap i els pressupostos quedaran aprovats.
I per això l’alcaldessa, després d’escoltar durant una hora llarga els retrets de l’oposició, els va desafiar a aconseguir el que li retreuen que ella no sap fer: posar-se d’acord. Un acord que els podria servir per presentar una moció de censura. Si no en són capaços, l’alcaldessa va deixar clar que serà la ciutadania qui decidirà a les urnes si li renova o no la confiança. I, mentrestant, demana als grups que no bloquegin la ciutat.
El debat, com ja va passar en el ple que divendres passat va rebutjar la proposta de pressupostos, va tornar a ser agre. Però si divendres el principal cos a cos el van protagonitzar el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, i el cap de files socialista, Jaume Collboni, després que el PSC dinamités l’acord pressupostari, ahir Pisarello va concentrar els seus dards contra el PDECat i Ciutadans.
Cs i els resultats del 21-D
A l’exalcalde Xavier Trias, que va acusar el govern de ser “incapaç” de tirar la ciutat endavant, li va criticar que “doni lliçons d’estabilitat” quan el seu partit, va dir, ha portat “el país contra les roques” des del Govern. A més, li va recordar que, segons l’últim baròmetre, la ciutadania el suspèn a ell com a líder, i li va retreure que l’any passat intentés pactar una moció de censura per desbancar Colau amb grups com Cs. Precisament Cs va ser l’altre grup que va patir l’envestida del tinent d’alcalde. Després que Carina Mejías fes gala dels resultats de la formació taronja el 21-D i aventurés que “molts barcelonins” no renovaran la confiança a Colau, Pisarello va recordar que Cs no té cap alcaldia i va atacar personalment Mejías pels nou anys que va ser militant del PP sense haver verbalitzat ni una discrepància amb la “política nefasta d’Aznar”.
ERC, per mitjà d’Alfred Bosch, va admetre que el seu grup ja té l’esperança fixada en les urnes, en el 2019. I va definir l’actual mandat com “un desengany rere l’altre”. En nom del PSC, Jaume Collboni va assegurar que el seu grup passa a sumar-se a la “legió de barcelonins decebuts” amb el govern de l’alcaldessa. Collboni, però, va firmar un discurs més conciliador i va demanar a BComú que no doni el mandat per perdut i que convoqui els grups per explicar-los quins són els “4 o 5” projectes que es volen tirar endavant. La CUP, al seu torn, va demanar “polítiques valentes” a l’alcaldessa per retornar-li la confiança, i el PP va considerar que Colau hauria de dimitir perquè governa “contra el ple”, a més de lamentar que no prosperi cap alternativa.