L’oposició força Colau a no rebaixar els sous
Els grups reclamen “diàleg” en el primer ple del govern de Barcelona en Comú
BarcelonaEn el primer ple del nou govern, després de diverses setmanes de negociació, Barcelona va aprovar ahir el cartipàs municipal. O el que és el mateix: el plenari va definir quina serà l’organització del nou Ajuntament durant els quatre anys vinents. Tot i que fa setmanes que els grups discuteixen els serrells de l’acord, fins a última hora de la nit de dilluns els grups no van arribar a un pacte, el que ahir es va plasmar durant el plenari.
L’alcaldessa de Barcelona, que dirigia el ple amb el nerviosisme propi de la primer dia, va haver d’aturar fins a dues vegades l’acte perquè en l’ordre del dia no hi estaven incloses les modificacions pactades a última hora. A banda de saber quins llocs ocuparien els nous regidors i conèixer les noves cares, l’expectació se centrava en com quedarien els sous i les empreses municipals.
La proposta de Barcelona en Comú que reclamava una rebaixa del sou d’un 27% de l’alcaldessa -dels 109.000 euros als 80.115-, retallar un 24% el sou dels tinents d’alcalde i un 20% el dels regidors de govern, no va tirar endavant i només va comptar amb el vots favorables de la CUP i l’abstenció d’ERC. CiU, C’s, el PSC i el PP van aconseguir aprovar amb 22 vots una esmena perquè els regidors no es rebaixin els salaris, de manera que es congelaran com fins ara. Això vol dir que els tinents d’alcalde seguiran cobrant 98.192 euros; els regidors de govern, 84.532, i els regidors de l’oposició, 56.387. L’única retribució que es retallarà serà la de l’alcaldessa, perquè ho estableix la llei de racionalització i sostenibilitat de les administracions locals: cobrarà 100.000 euros -9.000 menys-. A la pràctica, però, el sou de Colau i dels altres membres de l’executiu local no superarà els 2.200 euros nets mensuals que recull el codi ètic de Barcelona en Comú. La diferència es destinarà a la causa social que la formació decideixi. La CUP també s’aplicarà el codi ètic que fixa la seva formació.
Tots els partits a les empreses
L’altre punt que va fer enrocar les negociacions del cartipàs entre govern i oposició durant aquestes setmanes va ser el repartiment dels consells d’administració de les empreses municipals. Finalment, el govern va accedir a mantenir la representació dels grups municipals en les empreses municipals com en el mandat passat i que en el cas de Barcelona de Serveis Municipals (B:SM) es reflecteixi el ple a petició de l’oposició. El ple també va aprovar el repartiment d’assessors i les comissions i les seves presidències.
Però si d’alguna cosa va servir el ple d’ahir va ser perquè els grups d’oposició marquessin perfil exigint més “diàleg” al govern. Van acusar Colau d’haver pres les primeres decisions des que va arribar al govern -el no als Jocs d’Hivern i la moratòria dels hotels, entre d’altres- sense comptar amb ells. L’exalcalde i actual cap de l’oposició, Xavier Trias (CiU), va acusar l’alcaldessa d’“estar més pendent dels selfies que d’altres coses” relacionades amb el funcionament de Barcelona, mentre que Carina Mejías (C’s), Alfred Bosch (ERC), Jaume Collboni (PSC) i Alberto Fernández (PP) van retreure al govern les decisions “unilaterals” i van instar-lo a comptar amb ells en un futur. María José Lecha, de la CUP, va alertar Colau que els tindran “al costat” si opten per “polítiques rupturistes”.