Locals en desús a l’espera d’un nou pla de Colau
El PDECat critica la “deixadesa” en els establiments d’un programa d’emprenedoria de Trias
BarcelonaPortes tancades i brutícia acumulada a la vista de tots els vianants, tant veïns com turistes. Aquesta és l’estampa que ha provocat un estira-i-arronsa entre el PDECat i l’equip de govern d’Ada Colau per l’estat en què es troben diversos locals comercials a la zona de l’illa Robador, al barri del Raval de Barcelona. La regidora per al districte del Grup Municipal Demòcrata, Mercè Homs, va denunciar ahir que els establiments que el govern de Xavier Trias va comprar per dedicar-los al programa Ciutat Vella per als Emprenedors estan “abandonats” i ofereixen una imatge de “persianes abaixades” i de “desídia absoluta”.
Homs es referia a diversos baixos comercials d’edificis que l’Ajuntament va adquirir al carrer Robador i al carrer Sant Ramon per convertir els pisos en habitatge assequible, i els locals, en establiments comercials on nous emprenedors que haguessin fet formació a través dels programes de Barcelona Activa poguessin començar el seu negoci. El lloguer era de 100 euros al mes i els contractes duraven un any. La idea era que, després, aquests emprenedors volessin pel seu compte per donar entrada a una altra fornada. Dos anys després del canvi de govern, els negocis que s’hi van crear ja no hi són i no se n’han establert de nous, de manera que deu dels locals estan buits: tots, excepte un del carrer Sant Ramon, al qual li han anat prorrogant el contracte.
Per a Mercè Homs -que ja va portar aquesta queixa a un ple-, l’equip d’Ada Colau “no té cap interès en aquest programa, com ja van dir al plenari, però el problema és que no l’ha substituït per cap altre”. Per a la regidora del PDECat, “és normal que un nou govern vulgui fer les coses d’una manera diferent, el que no és admissible és que no facin res”.
Espais cedits a la Massana
Fonts municipals neguen que es pugui parlar d’“abandonament”. Segons els actuals responsables de l’Ajuntament, hi ha locals del carrer Robador que estan cedits a l’Escola Massana, que de moment no els utilitza perquè cal “fer-hi obres” abans de posar-los en funcionament per a les activitats a les quals vulgui destinar-los. I, pel que fa a la resta, “diversos emprenedors que van guanyar la concessió van anar abandonant el programa i la llista d’espera també es va esgotar”. Al local que queda en funcionament al carrer Sant Ramon li han anat prorrogant el contracte “a l’espera de la mesura de govern que es prepara dins del pla de desenvolupament econòmic del districte de Ciutat Vella 2016-2021”.
Els mateixos portaveus van assegurar ahir que, per exemple, es revisarà la durada dels contractes, perquè l’actual govern municipal considera que “un any pot ser un temps insuficient per consolidar un projecte de negoci”.
Segons ells, el programa que posaran en marxa “tindrà més coherència” que el que va deixar Xavier Trias, perquè estarà dins d’un pla global “per a l’enfortiment i transformació socioeconòmica del districte” a cinc anys vista. Argumenten que aquest programa recollirà “propostes del veïnat, del teixit comunitari, empresarial, comercial i social dels barris per impulsar i dinamitzar l’activitat econòmica del districte”. I afegeixen que és “el primer pla que aborda el desenvolupament econòmic des d’una perspectiva global i transversal” per aprofitar totes les “potencialitats de la zona, com ara el turisme”.