Societat22/07/2016

Llum verda a la taxa de pisos buits de Colau

ERC dóna suport a la proposta i les abstencions de CiU i la CUP permeten que continuï la seva tramitació

M.o.
i M.o.

BarcelonaLa taxa de pisos buits que el govern d'Ada Colau va plantejar fa un parell de setmanes anirà endavant després d'haver rebut, aquest divendres, la llum verdadel ple. La proposta, que preveu que tothom qui tingui un pis buit a la ciutat -sigui un particular o una empresa- durant més de dos anys pagui una taxa de 633 euros, s'ha votat dins d'un paquet de canvis a les ordenances fiscals que inclou, també, la rebaixa de la taxa de mudances o rodatges a la via pública. El govern de Barcelona en Comú i el PSC ha sumat el suport d'ERC i les abstencions de CiU i la CUP han permès que la nova taxa tiri endavant o que, després d'un període d'exposició pública, torni al ple per a l'aprovació definitiva.

CiU, però, ha deixat calara la seva oposició al nou impost -ha justificat l'abstenció pel seu suport, per exemple, a la taxa de mudances- i ha augurat que comportarà una "fortíssima conflictivitat" i ha acusat el govern, com també ha fet el PP, d'estar matant "mosques a canonades".

Cargando
No hay anuncios

Ciutadans ha estat contundent en la seva oposició a la nova taxa i ha posat en dubte que es multi els pisos buits però no es prenguin mesures contra aquells que estan okupats. El PP, al seu torn, ha posat en dubte la legalitat d'aquest impost i ha pronosticat que donarà lloc a un "culebrot jurídic".

ERC defensa la taxa i entén que és bona per a la ciutadania i per a l'Ajuntament, mentre que la cup, que també està a favor de cobrar als propietaris de pisos buits, lamenta que la mesura s'inclogui en un paquet de canvis que preveu rebaixar les taxes de rodatges i grues i, per això, s'ha abstingut. La taxa ha quedat aprovada de forma provisional i continuarà ara la seva tramitació.

Cargando
No hay anuncios

El govern va llançar la proposta d'aquesta nova amb l'objectiu, segons va dir, de de fer un efecte "dissuasori" per evitar que ningú tingui pisos sense ocupar. "És un element de pressió, una mesura imaginativa dins les nostres competències, una taxa amb seguretat jurídica que vol penalitzar i llançar un missatge: a la ciutat de Barcelona, amb una situació d'emergència habitacional, no pot haver-hi pisos buits de manera injustificada durant més de dos anys", va assegurar el primer tinent d'alcalde de la ciutat, Gerardo Pisarello.

A més, va voler aclarir que aquesta quantitat serveix per pagar uns tràmits que fins ara assumien les arques públiques. "És un tràmit administratiu que abans pagàvem tots els veïns. Ara ho pagarà la persona física o jurídica a la qual s'obri l'expedient", va defensar Pisarello.

Cargando
No hay anuncios

La taxa s’emmarca en l’aplicació de la llei de l'Habitatge de Catalunya (LHC), que recull que la desocupació permanent d'un habitatge, sense causa justificada, per un període superior a 2 anys, determina la seva declaració com a situació anòmala.