Barcelona

Llum verda a convertir una parròquia en un centre de recerca sanitària a Barcelona

L'arquebisbat ja té l'aval del Vaticà per dessacralitzar Sant Isidor perquè l'edifici es pugui convertir en un referent d'innovació en tecnologia de la salut

BarcelonaEl Vaticà ha donat el vistiplau a l'operació que negocien des de fa setmanes l'arquebisbat de Barcelona i l'Hospital Clínic i ha autoritzat a dessacralitzar la parròquia de Sant Isidor, al carrer Urgell, per poder-la convertir, com va avançar aquest diari, en un nou centre de recerca per innovar en tecnologia sanitària. L'autorització va arribar just divendres i era l'últim serrell pendent abans de poder donar llum verda a l'operació. El Clínic es quedarà els terrenys en dret de superfície durant 75 anys i abonarà un cànon anual –no se n'ha precisat la quantitat– a l'arquebisbat per poder convertir l'espai en el Centre d’Innovació en Tecnologia Sanitària (Clinical Advanced Technologies Institute, CATI). Un nou equipament que impulsa conjuntament amb el centre tecnològic Leitat i que es pretén que aculli centres de recerca i desenvolupament de grans companyies referents del sector sanitari i tecnològic. El projecte suposa una inversió de 21,7 milions en l'edifici i 32 milions més en equipaments, que s'espera que provinguin dels fons europeus de recuperació, segons ha detallat l'hospital.

"Per primera vegada farem R+D de la maquinària de salut a Catalunya", assegura Joan Parra, CEO de Leitat, que detalla que el projecte té una branca enfocada al covid, que buscarà innovar en el diagnòstic i el tractament assistencial del virus, i una altra que no se cenyeix al coronavirus i que té una visió més àmplia. La raó de ser del nou centre és innovar en sistemes de tractament d'imatge, intel·ligència artificial i robòtica. Es calcula que quan estigui en ple rendiment ocuparà uns 600 investigadors de manera fixa. La idea és posar-lo en marxa ja aquest any encara que no sigui a les seves instal·lacions definitives.

Cargando
No hay anuncios

L'operació implica una transformació urbanística important perquè actualment la parròquia és un bloc de tres plantes i el nou edifici que s'hi projecta, d'uns 8.000 metres quadrats, en tindrà vuit i dues de subterrànies, cosa que ja ha posat en guàrdia part del veïnat. I suposa, també, canvis organitzatius: la veïna parròquia de Sant Josep Oriol, al carrer Villarroel, a cinc carrers de distància, acollirà ara la comunitat parroquial de Sant Isidor. L’acció social que es feia a la parròquia, on hi havia un local de Càritas, es traslladarà progressivament a altres esglésies del mateix districte, i les entitats que feien ús dels locals, com l'Esplai Sant Isidor, també es traslladaran.

Cargando
No hay anuncios

El Clinical Advanced Technologies Institute comptarà també amb la participació de la Universitat de Barcelona (UB), l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona (HSJD) i l’IDIBAPS, i entre els seus grans objectius hi ha potenciar el coneixement tecnològic i transferible en tecnologia sanitària, i vincular-lo amb el sector industrial. “Ha de ser una gran oportunitat per coordinar projectes entre multinacionals, empreses locals i emprenedoria per generar tecnologia conjunta i nous models de negoci amb finançament privat, que puguin donar suport també a start-ups i potenciar les pimes locals”, defensa Josep M. Campistol, director general de l’Hospital Clínic, que elogia, també, que s'hagi pogut trobar un espai tan pròxim a l'hospital per acollir aquest nou centre.

Ampliació pendent

El Clínic, de fet, està immers en el procés de negociació per definir l'emplaçament que aculli la seva ampliació pendent, i la prioritat del centre és que l'espai triat sigui tan a prop com es pugui de l'edifici actual i de la Facultat de Medicina. Per això sempre ha situat el recinte de l'Escola Industrial com la millor opció. L'Ajuntament i la Diputació de Barcelona, però, rebutgen la idea de fer un gran edifici nou al recinte i han creat una comissió de treball per explorar alternatives i tenir un veredicte abans de l'estiu.

Cargando
No hay anuncios

Com es dessacralitza una església?

El pas imprescindible per al canvi d'ús de la parròquia serà la dessacralització, que segons fonts de l'arquebisbat ja ha estat aprovada per la Santa Seu. Això no implica un ritus específic, però fer un ús profà de l'espai obliga a retirar-ne tots els objectes religiosos, com les creus i la pica baptismal, i decidir si l'altar es destrueix o es trasllada, en funció del seu valor artístic. En aquest cas asseguren que és probable que l'altar de Sant Isidor es conservi al Museu Diocesà de Barcelona, tot i que la decisió final dependrà del criteri dels tècnics i experts del secretariat diocesà de patrimoni cultural.