Protecció animal

Llum verda a castigar la crueltat contra els animals sense entrar en els toros ni la caça

El Congrés aprova la llei de protecció animal, que preveu presó per a qui els torturi i veta la venda de gossos i gats

GironaPenes més dures per als maltractadors d'animals, zero sacrificis i la prohibició de vendre gossos, gats i fures a les botigues. Aquests són els principals canvis que recull la nova llei de protecció animal que ha aprovat el Congrés aquest dilluns, impulsada pel ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 que dirigeix Ione Belarra. Malgrat l’avenç que suposa en matèria de benestar animal, la nova normativa no aborda alguns dels àmbits més polèmics com la tauromàquia, la cacera o les curses i espectacles de cavalls. "Des del primer esborrany fins al text final hi ha hagut diverses pèrdues, i els cavalls i els toros són dues de les principals assignatures pendents", indica l’advocada especialista en dret animal Cristina Bécares. "La llei és poc ambiciosa. No s’atreveix amb els grans lobis i no prohibeix els toros ni la cacera", critica el president de l’entitat animalista Actyma, Luís Altès. 

1. Penes i multes més dures 

A través d’una reforma del Codi Penal, la nova lleu preveu endurir les penes en els casos de maltractament. En el cas dels delictes més greus, les condemnes poden sumar fins a 24 mesos de presó si l’animal acaba morint o fins a 36 mesos si es dona més d’un agreujant. A més, les multes podran arribar fins als 200.000 euros, segons ha assegurat la ministra Belarra. "Per fi totes les comunitats autònomes tindran la mateixa normativa. Però ara faltarà veure com funciona a la pràctica quan comencem a denunciar els casos mitjançant aquesta llei", apunta Altès.

Cargando
No hay anuncios

2. Sacrificis zero

A Catalunya, molts dels apartats que estableix la nova normativa ja s’aplicaven des de feia temps. És el cas de la prohibició de sacrificar animals si no és per motius sanitaris o eutanàsics; o el veto als animals salvatges als circs. "Però no prohibeix que es pugui fer circ amb animals domèstics com gossos, gats o conills", puntualitza l’advocada. Bécares indica que, en el cas de les representacions del naixement de Jesús per Nadal, no es podran tenir animals "si han d’estar immòbils o si han de fer pràctiques contràries a la seva etologia". Ara bé, si podran, per exemple, sortir en cavalcades s’haurà de veure en la lletra petita del reglament que es redactarà ara que s’ha aprovat el marc normatiu. 

Cargando
No hay anuncios

3. Sense gossos ni gats a les botigues

Un altre dels grans canvis és que ja no es permetrà vendre gats, gossos ni fures a les botigues d’animals; ni tampoc la seva exhibició i exposició al públic amb finalitats comercials. "En el primer esborrany s’establia que es prohibia la venda de tota mena d’animals a les botigues, excepte els peixos. Però al final només s’han inclòs gats, gossos i fures", assenyala l’advocada, que també recorda que, quan entri en vigor, tots els propietaris de gossos hauran de passar una formació prèvia. 

Cargando
No hay anuncios

A més, només podran criar aquests animals domèstics els professionals registrats, i serà obligatori que els venguin amb el xip identificatiu incorporat. En el cas dels gats també hauran d’estar sempre esterilitzats. 

4. Fi a les baralles de galls

El nou marc normatiu preveu acabar amb la utilització d’animals en activitats i espectacles en els quals puguin acabar ferits o morts. Així, queden vetades les baralles de galls i el tiro al pichón –que consisteix en disparar aus que s’han alliberat després de criar-les en captivitat–. Pel que fa als zoos i delfinaris, la llei marca que es reconvertiran en centres de recuperació d’espècies autòctones. "En el fons només li estan canviant el nom. O què eren fins ara els zoos? Centres de criança d'animals per exhibir-los. S’haurien d’haver erradicat", diu el president de l’entitat animalista. 

Cargando
No hay anuncios

5. Les grans assignatures pendents

"A què juguem? Haurien d’haver sigut valents i haver prohibit els toros", reclama Altés, que també afegeix els correbous a la llista d’activitats que s’haurien d’abolir per sempre. L’animalista també considera que ha sigut un error deixar la cacera fora de la llei de protecció animal: "Com que té una llei específica no la toquen. D'una banda, està prohibit matar, però, de l'altra, el 70% dels gossos que s’abandonen provenen de la caça". De fet, en aquest àmbit, l’únic punt que recull la nova normativa és que els gossos de cacera "hauran d’anar vinculats a la llicència del propietari". "Però no els apliquen requisits com, per exemple, el curs de formació, ja que n’estaran exempts", exposa Bécares. L’advocada lamenta que les curses de cavalls o els espectacles amb equins, com el Sant Joan de Menorca, també quedin fora de la llei. "El primer esborrany sí que incloïa una regulació per als cavalls, però els van treure durant els mesos de tramitació", afegeix.