Llum verda per aprovar l’enderroc del bloc Venus de la Mina a tocar del 14-F

La Generalitat calcula que el reallotjament començarà cap al 2023

L'edifici Venus de la Mina
Jordi Ribalaygue
29/01/2021
3 min

Sant Adrià del BesòsVia lliure per aprovar un projecte que les principals institucions catalanes tenen pendent des de fa 19 anys. La Generalitat ha posat data per complir d’una vegada el pla urbanístic que l'obliga des del 2002 a reallotjar els veïns del deteriorat bloc Venus, al barri de la Mina de Sant Adrià de Besòs, i enderrocar l’edifici. L’immoble és un reflex cru dels desficis per pobresa i tràfic de droga que castiguen el veïnat, un dels més empobrits de la perifèria de Barcelona. La reforma es considera clau per tractar de pal·liar aquests problemes.

Serà l’11 de febrer, a tres dies de les eleccions al Parlament, quan el consell de govern del Consorci de la Mina donarà llum verda a l’actuació. Hi donaran suport totes les administracions que, fins ara, s’han compromès a finançar el desallotjament i la demolició del bloc de 244 habitatges: els departaments de Treball i Afers Socials, el de Territori, la Diputació de Barcelona i els ajuntaments de Barcelona i Sant Adrià.

El cost supera els 30 milions d’euros. Ja es compta amb 12,6 milions que Afers Socials ha transferit. A banda, l’Ajuntament de Barcelona va anunciar fa un any que hi destinarà 7,5 milions. La Generalitat ha instat el govern de Pedro Sánchez els últims mesos a completar el pressupost necessari per enderrocar el Venus i, a més, contribuir en polítiques d’habitatge a la Mina. Fonts d’Afers Socials asseguren que l’Estat no ha concretat cap compromís, tot i que l’executiu català encara està pendent de resposta.  

Per bé que s’albira que ara sí que s’atendrà la reivindicació veïnal per ensorrar aquest edifici tan deteriorat, els afectats hauran de seguir esperant per traslladar-se de domicili. La Generalitat treballa amb la perspectiva que els primers reallotjaments siguin el 2023.

Desenes de residents del Venus van veure frustrat el trasllat que els van oferir fa una dècada. Llavors havien d’assumir fins a 48.000 euros de despesa per bescanviar el seu pis per un de nou a la Mina, tots aixecats amb diners públics. Els escassos ingressos de moltes famílies les van forçar a quedar-se al Venus a disgust. Mentre la solució no arribava, els habitatges a què tenien dret s’han atorgat a altres necessitats o estan ocupats des del 2017, envaïts després de destapar-se que un exregidor del PSC de Sant Adrià pagava diners en mà al cap d’un clan vinculat al narcotràfic perquè vigilés els que estaven pendents d’entrega.

“La realitat és molt diversa i complexa. Haurem de treballar cas per cas”, diu el conseller de Treball i Afers Socials, Chakir El Homrani, que promet “respostes flexibles” davant les diverses situacions que es barregen a l’edifici. Hi ha des de propietaris d’habitatges construïts en règim de protecció oficial per traslladar-hi antics habitants de barraques al final del franquisme, fins a inquilins amb lloguers socials.

Per començar a desenredar la intervenció, es crearà una oficina tècnica que haurà d’aclarir per quina via opta cada família: o fer valer que l’administració els reallotgi o rebre una indemnització per expropiació. De moment, la Generalitat no avança dates de quan el bloc serà buit del tot per tirar-lo a terra. En tot cas, El Homrani addueix que el resultat de les properes eleccions “no pot ser un topall a un projecte que porta molts anys sobre la taula”. Creu, a més, que el fet que la reforma depengui d’administracions governades per partits diferents garanteix que no es torni a frenar.

stats