Llum i tradició a Santa Eulàlia
La festa major d’hivern torna a Barcelona amb els castells, els gegants i les cercaviles com a atractius principals del dia i els espectacles lumínics com a estrelles de la nit
Dia de tradicions i nit de llum i música. Són les dues cares de la festa major d’hivern de Barcelona, que arriba de la mà de santa Eulàlia, copatrona de la ciutat. Fins demà, la capital catalana s’engalana per acollir tot el folklore barceloní i tota l’espectacularitat del festival Llum BCN.
El tret de sortida, dijous, va arrencar amb els Protocols de l’Àliga, la cercavila que surt de plaça de Sant Jaume i culmina amb un dels actes més emotius i solemnes de la celebració: el tradicional ball de l’Àliga al presbiteri i davant l’altar major de la basílica de Santa Maria del Mar, amb els gegants, els trabucaires i la Coronela de Barcelona. Divendres va ser el torn de la balladeta de la Laia i les sardanes, amb una cercavila que va passar pel Palau de la Virreina, la Rambla, el carrer de Ferran i la plaça de Sant Jaume. Per la diada de Santa Eulàlia, totes les gegantes de Barcelona van canviar de nom i van passar a dir-se Laia per celebrar un dels actes més antics i significats de la festa major d’hivern. Així, la passejada la va encapçalar la gegantona Laia, acompanyada per les Laies de les places Nova i del Pi.
Avui, el moment més esperat és el correfoc de Santa Eulàlia, que a partir de les 20 hores farà el recorregut des de la plaça Nova fins a l’avinguda de la Catedral. Inauguraran la celebració els nens i nenes, amb el correfoc dels diables petits. Més tard arribaran ja el Drac, la Víbria i la Tarasca i altres figures de les colles de diables i bestiari de foc dels barris de Ciutat Vella, el Gòtic i el Casc Antic. Demà també tindrà lloc la mostra de foc de Mataró, la ciutat convidada enguany, que mostrarà el Drac, el Dragalió i les diablesses, entre altres figures de foc, abans de tornar en cercavila al Palau de la Virreina.
Diada castellera
Mataró serà també una de les grans protagonistes de la diada castellera de Santa Eulàlia, diumenge a partir de les 12 del migdia. Els Capgrossos de Mataró actuaran per primera vegada com a colla convidada i compartiran plaça amb les sis formacions locals: els Castellers de Barcelona, els Castellers del Poble Sec, els Castellers de la Sagrada Família, els Castellers de Sants, els Castellers de la Vila de Gràcia i la Colla Castellera Jove de Barcelona. Si bé el 2005 les agrupacions dels Castellers del Riberal i dels Angelets del Vallespir van participar en els actes de la Mercè, aquest és el primer cop que la ciutat convida una colla de fora a actuar a la jornada de Santa Eulàlia.
La nit és per a la llum
El festival Llum BCN és un dels grans atractius de la festa major d’hivern d’enguany. Avui, de 18.30 a 24 h, i demà, de 18.30 a 23 h, quan es faci fosc, Barcelona transformarà, gràcies al festival, la fesomia d’alguns dels seus edificis, places, patis i racons més singulars mitjançant un espectacle lumínic. En total, seran 20 instal·lacions lumíniques que transformaran l’aspecte d’edificis i patis de Ciutat Vella cada dia quan es faci fosc, com ara el Pati Llimona, el Palau Mercader, el Palau Centelles, el Museu Frederic Marès, el MUHBA, el Cercle Artístic Sant Lluc i el Museu Picasso, entre d’altres.
Marta Almirall, directora de festes de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), destaca com a novetats que enguany “es podrà veure el primer mapping obert que s’ha fet a Barcelona”, a més de la incorporació de quatre patis més: el Museu Picasso, el Museu de les Cultures del Món (tots dos al carrer Montcada, que d’aquesta manera s’incorpora a les celebracions de Santa Eulàlia), la Casa dels Entremesos i el Centre Artístic de Sant Lluc. La directora de festes de l’ICUB assegura que, a diferència de la Mercè, on sovintegen les “aglomeracions” i amb “carrers plens a vessar”, Santa Eulàlia està pensada per ser una festa “molt més familiar” i “més fàcil de viure”.