Recoder posa sobre la taula reobrir el procés de traspàs de Rodalies amb l'Estat
El conseller de Territori i Sostenibilitat assegura que la intenció del Govern "no és retornar la competència"
BarcelonaEl conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha demanat un període de reflexió d'un mes per valorar la transferència de Rodalies i reobrir, “si s'escau”, el procés de traspàs que va firmar el tripartit amb el govern del PSOE. “La intenció del Govern no és retornar la competència”, ha aclarit el conseller, que ha subratllat que la Generalitat no firmarà el contracte de serveis perquè l'estat espanyol està incomplint amb tot el que es va acordar en el traspàs “mal fet” del 2009. El detonant de la reacció de Recoder ha sigut el nomenament, de manera unilateral, del gerent de Renfe.
Les inversions de l'estat espanyol a la xarxa de Rodalies és, segons el conseller, “ridícula”, ja que només s'ha complert amb un 6,9% de la inversió de 4.000 milions d'euros que s'havia de fer abans del 2015 a la xarxa. Foment també està incomplint la modificació de la llei ferroviària perquè la Generalitat pugui triar operador. I, a més, el nomenament del gerent de Renfe s'ha fet sense que hi hagi hagut una proposta en l'organisme mixt. Per tot aquest conjunt de despropòsits, Recoder ha plantejat un període de reflexió per valorar si es torna a obrir el procés de traspàs de Rodalies.
El conseller ha aclarit que retornar la competència no és l'objectiu en cap cas. “No sabríem què tornar. No podem tornar ni els trens, ni les vies, ni el personal...”, ha dit Recoder irònicament per deixar clar que el traspàs de Rodalies que va firmar el tripartit és insuficient.
Recoder també ha subratllat que “no és cert” que l'estat no tingui recursos, sinó unes prioritats en què la xarxa de Rodalies de Barcelona no hi té lloc. “Algú ha confós l'alta velocitat amb el ferrocarril. De febrer a maig s'han licitat 2.160 milions d'euros per alta velocitat”, ha etzibat el conseller de Territori, que ha subratllat que l'interès de la Generalitat és que els 400.000 usuaris de la xarxa catalana tinguin un servei de qualitat “semblant” al que presten a Madrid. “L'exemple el tenen ben a prop”, ha dit.