Llop adverteix que les punxades són "un fet greu de violència contra la dona"
S'investiguen 23 casos a Catalunya, 6 a les Balears i un a Andorra
BarcelonaEl fenomen de les punxades a les discoteques continua estenent-se com una taca d'oli. A Catalunya ja són 23 els casos denunciats, a les Illes Balears –on es va presentar la primera denúncia de l'Estat– s'investiguen sis casos més i a Andorra també s'ha detectat el primer cas. La inquietud que la pràctica ha generat en l'àmbit social ha portat la Generalitat a reforçar els protocols i els Mossos d'Esquadra a incrementar els controls, davant d'un fenomen que els "amoïna", explicava en una entrevista a l'ARA la portaveu del cos, Montserrat Escudé, i del qual fins ara encara no han resolt l'entrellat, ja que no s'ha identificat el tipus de substància que s'injecta ni per què. Sigui quin sigui l'objectiu final, la ministra de Justícia, Pilar Llop, hi veu "un fet greu de violència contra la dona".
Els cossos de seguretat de l'Estat tampoc han pogut encara identificar la motivació de les punxades perquè fins ara, igual que a Catalunya, en cap dels casos denunciats a l'Estat les víctimes han denunciat cap agressió o abús sexual després de patir-les. Malgrat tot, en declaracions a TVE, la ministra de Justícia ha recordat que la pràctica constitueix un delicte de lesions i que s'hi pot afegir "l'agreujant" de gènere. A Catalunya totes les víctimes menys una són dones. Llop també ha subratllat la importància que les víctimes vagin ràpidament a un centre mèdic i que denunciïn el que els ha passat.
Restes d'èxtasi líquid
Tant a Catalunya com a la resta de l'Estat les analítiques que s'han fet a algunes de les denunciants no han trobat restes de drogues, malgrat que la majoria de víctimes presentaven marejos, vòmits i altres símptomes després de la punxada. L'única excepció és el cas d'una menor de 13 anys que suposadament va rebre una punxada a Gijón el cap de setmana i va donar positiu en èxtasi líquid (MDMA). La portaveu del govern asturià ha explicat que encara estan pendents de més analítiques per determinar quina substància li van punxar.
Mentrestant, des del programa Energy Control de l'Associació de Benestar i Desenvolupament (ABD) es plantegen "dubtes" sobre el fet que les punxades siguin un nou tipus de submissió química per agredir sexualment les víctimes o abusar-ne. Segons l'entitat, les substàncies injectables per alterar el comportament d'una persona són "més difícils d'obtenir" i la seva administració requereix un grau de coneixement.