El riu Llobregat recorre per primer cop a l'aigua reutilitzada per guanyar cabal

La regeneració comporta un guany mediambiental i assegura el recurs en períodes de sequera

La planta regeneradora d'aigües residuals es posarà en marxa el 2018
Elena Freixa
03/06/2019
3 min

BarcelonaEl riu Llobregat aquest estiu anirà més ple del que és habitual en el seu tram final, quan arriba a l'àrea de Barcelona. L'aigua extra que portarà, però, no vindrà del seu curs natural, sinó que serà per primer cop aigua regenerada que sortirà de la depuradora del Prat de Llobregat, i no acabarà abocada al mar com fins ara, sinó que servirà per millorar les condicions mediambientals del riu en un tram crític on la pressió per aquest recurs creix per la concentració de població i d'activitats industrials.

La reutilització és la peça clau en el cicle de l'aigua -la que tanca el cercle-. Fins ara ha estat molt poc utilitzada, malgrat que és estratègica per guanyar resistència en períodes de sequera. De fet, va ser l'hivern de l'any passat quan el projecte de regenerar aigua per retornar-la al Llobregat va reactivar-se davant la falta de pluja i amb els nivells dels pantans vorejant el límit de l'alerta per sequera. Es va apuntar com a solució per garantir l'abastament d'aigua dels milions de persones que viuen a l'àrea metropolitana de Barcelona, però, a l'últim moment, va arribar la pluja.

El projecte de regeneració no es va aturar malgrat l'arribada de la pluja poc després i el departament de Territori i Sostenibilitat -a través de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA)- i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) van signar un conveni per reactivar la canonada que ara transportarà aigua des de la depuradora fins a Molins de Rei, on tornarà a abocar-se al riu. La infraestructura de la canonada es va construir en un altre període de gran tensió per la manca de pluja, durant la sequera del 2008, però va quedar per estrenar quan va arribar la pluja a l'últim sospir i la crisi es va aplacar.

Les primeres proves per transportar aigua regenerada i alimentar la part baixa del riu es faran durant el juny i el juliol, aprofitant el moment de menys cabal a l'estiu perquè "es volen simular unes condicions de presequera", explica el director de l'àrea d'abastament de l'ACA, Jordi Molist. S'arribaran a abocar des de Molins de Rei fins a dos metres cúbics per segon, la capacitat que permet la instal·lació de regeneració d'aigua del Prat de Llobregat, des d'on començarà el recorregut per la canonada riu amunt.

Un comitè d'experts analitzarà el resultat de la prova i mesurarà el guany mediambiental. Es tindran en compte molts paràmetres sobre la qualitat de l'aigua que transportarà el Llobregat durant aquests 60 dies. De fet, fonts pròximes al projecte asseguren que l'aigua que s'hi introduirà pot arribar a tenir fins i tot més qualitat que la que porta de per si el Llobregat. Un cop al tram final, la potabilitzadora de Sant Joan Despí captarà l'aigua del riu com sempre i, per tant, aquesta aigua reutilitzada serà en part la que arribi a les llars durant aquest període.

L'exemple del polígon químic de Tarragona

La reutilització de l'aigua es fa per primer cop al Llobregat, però no és nova a Catalunya. A Tarragona fa anys que aquesta via serveix per a usos industrials de les empreses que s'ubiquen al polígon petroquímic de la ciutat. L'aigua regenerada, aproximadament uns 4,7 hectòmetres cúbics l'any passat, serveix per refrigerar els equips industrials i permet un estalvi d'aigua que prové del transvasament de l'Ebre cap al Camp de Tarragona.

La bona qualitat obtinguda ha fet que algunes indústries ja l'hagin començat a utilitzar també com a matèria primera del seu procés de fabricació. El potencial de creixement de la regeneració d'aigua al polígon de Tarragona és gran, ja que es podria arribar als 20 hectòmetres cúbics com a màxim.

stats