Les llistes d’espera no baixen
Creixen un 2,5% els pacients pendents d’operació i s’escurça el temps per a proves i visites a l’especialista
BarcelonaEl 2016 els hospitals catalans van operar més que mai -més, fins i tot, que el 2010, l’any amb el pressupost de Salut més gran de la història-, però això no ha permès reduir les llistes d’espera de les operacions. Al contrari: el nombre de catalans que estan esperant per entrar a quiròfan va augmentar un 2,5% entre el 2015 i el 2016. En concret, ara hi ha 164.828 persones que estan en llista d’espera, mentre que el desembre del 2015 n’hi havia 160.804. En total, 4.024 pacients més que el 2015. La dada positiva, però, és que en termes generals els malalts esperen menys temps, perquè s’ha reduït un 20% el nombre de pacients que superen el termini màxim d’un any.
Totes aquestes dades les van fer públiques ahir el director i el subdirector del Servei Català de la Salut (CatSalut), David Elvira i Josep Maria Argimon, i la directora de l’Àrea d’Atenció Sanitària del mateix organisme, Cristina Nadal. Des de Salut van atribuir el repunt del 5% a les llistes d’espera a no haver pogut disposar del pressupost a temps per la manca d’acord entre Junts pel Sí i la CUP al maig, que va forçar la pròrroga pressupostària.
La conselleria que encapçala Toni Comín va treure pit pel fet d’haver aconseguit alleugerir els passos previs perquè un pacient s’incorpori a la llista d’espera per operar-se. Com? Realitzant un 20,7% més de proves diagnòstiques i un 8% més de visites a l’especialista. És per això que, tot i que s’hagin fet més operacions, no s’han reduït les llistes d’espera, ja que hi han entrat pacients nous. En concret, l’augment de les llistes d’espera es produeix especialment en les intervencions no urgents, ja que la demora en les operacions urgents ha baixat. Així, 132.621 persones -més de 6.000 més que l’any passat- esperen una intervenció que no és prioritària i que pot arribar a trigar un any. De fet, ja hi ha més de 13.300 malalts (un 10%) que han superat aquest termini i ja porten més de 365 dies esperant per entrar a quiròfan. Especialment alarmants són els 539 dies que han d’esperar els que pateixen obesitat mòrbida (1.897 pacients), els 403 dies dels que volen operar-se de l’esquena (3.842 persones) i els 359 dies que esperen les 2.351 dones per operar-se de mama.
Cirurgia oncològica
En canvi, en les operacions més urgents, Salut ha millorat els seus registres i ha aconseguit reduir la llista d’espera. Per exemple, en les operacions oncològiques els pacients en espera han passat de 1.761 a 1.756 i no hi ha cap incompliment dels terminis, mentre que en cataractes i pròtesis de genoll i de maluc el nombre de malalts en espera ha disminuït un 7%, de 32.339 a 30.075. Ara bé, fins a un 8% dels malalts per aquestes patologies superen els sis mesos d’espera màxima.
Per intentar reduir la llista d’espera, Salut va tornar a recórrer a les derivacions de pacients d’hospitals públics a centres amb ànim de lucre, i augmentava així un 2,62% l’ús d’aquest mètode respecte a l’any anterior, per alleujar la pressió als centres públics. Així, el sistema públic ha derivat 14.172 pacients a un altre centre privat. Els centres que van rebre més pacients són la Clínica del Vallès, la Clínica Ponent i l’Hospital Plató.
Retards a ginecologia
Pel que fa a les proves diagnòstiques (ressonàncies, TAC, ecografia...), hi ha 135.808 pacients esperant, un 6,7% menys que l’any passat, encara que ha augmentat el temps mitjà d’espera global (de 71 a 85 dies). A les consultes a l’especialista s’acumulen més de mig milió de persones, un 19% menys que l’any passat. En aquest punt, traumatologia és l’especialitat que més pacients té en espera (més de 76.000). Tot i això, és ginecologia qui més retards registra: es triguen 181 dies a obtenir una primera visita a aquest especialista. S’ha millorat el temps mitjà d’espera de totes les especialitats en reduir el nombre de pacients que portaven esperant fins i tot més d’un any i superaven els temps màxims establerts.
“Posar el focus en les persones no ens fa oblidar que el que ens interessa de veritat és el temps d’espera”, va justificar David Elvira, que va desgranar les prioritats del departament per a aquest any. Salut destinarà 41 milions d’euros a les 10 intervencions que ara concentren més de la meitat dels pacients que han superat el temps d’espera màxim. Són les operacions de pròtesi de genoll, reparacions d’hèrnies inguinals o femorals, hèrnies umbilicals, reparacions articulars, cirurgia d’esquena, de pell, operacions de mama, operacions del sistema nerviós central, obesitat mòrbida i cirurgia maxil·lofacial.
Aquests 41 milions formen part d’un pla de xoc que ha de servir per reduir les llistes d’espera. En principi, aquest fons havia de ser de 96 milions d’euros, però el departament l’ha acabat retallant a 57,2, perquè considera que sent eficient també podrà complir els objectius que s’ha marcat: reduir un 50% el temps mitjà per a proves diagnòstiques i visites a l’especialista i el 10% del nombre total de persones que esperen per entrar a quiròfan. David Elvira va reconèixer ahir que el departament no ha aconseguit assolir aquests objectius però va assegurar que es mantenen “inalterables”. A banda, el CatSalut començarà un programa d’avaluació i de seguiment als pacients que s’hagin operat -s’iniciarà pels de pròtesi de genoll- perquè valorin la qualitat i els resultats de l’operació.