Els llindars de renda per accedir a beques menjador s’endureixen a l’àrea metropolitana
La unificació de criteris garanteix un 100% d’ajut als més pobres, quan fins ara depenia del pressupost
BarcelonaEls nous llindars de renda per accedir a una beca menjador el curs que ve són més restrictius que els actuals en moltes zones de Catalunya, des de Barcelona ciutat, el Baix Llobregat i el Vallès Occidental -les àrees que aglutinen més població escolar- fins a altres racons del país com el Segrià i el Bages. Els nous barems són fruit d’un acord entre el departament d’Ensenyament, les entitats municipalistes i els consells comarcals, organismes que fins ara establien independentment els llindars de renda per accedir a aquests ajuts, finançats per la Generalitat però gestionats per ells. L’objectiu era posar fi a aquesta disparitat de criteris i unificar el sistema arreu del territori, de manera que en altres casos -com al Maresme i al Gironès- els nous llindars són més beneficiosos que els que hi havia.
Les bases unificades de la convocatòria d’ajuts per al curs que ve, a les quals ha tingut accés l’ARA, fixen un llindar mínim a partir del qual totes les beques seran denegades. Amb aquest nou sistema de càlcul, una família de quatre membres (pares i dos fills, per exemple) haurà de cobrar com a màxim 16.451 euros a l’any perquè la seva sol·licitud sigui tinguda en compte, quan el curs passat a la ciutat de Barcelona aquest límit era de 17.927 i al Baix Llobregat arribava fins als 23.904, per exemple. Les famílies de tres membres tindran un màxim de 14.951 euros, gairebé igual que aquest curs a Barcelona però per sobre dels 17.928 del Baix Llobregat. Només en el cas de les famílies de dos membres (un dels quals el nen) el nou llindar és més alt, mentre que a mesura que hi ha més persones al nucli familiar el càlcul es fa més restrictiu.
Des del Consorci d’Educació de Barcelona (CEB) es recorda que la convocatòria de les beques és responsabilitat seva i encara està pendent d’aprovació. “En cap cas es preveu empitjorar les condicions de les bases”, explica un portaveu del CEB, que fa notar que el curs actual s’han cobert totes les peticions, amb 9,4 milions d’euros per a 17.073 beques menjador.
“Els més vulnerables, coberts”
Des del Consell Comarcal del Baix Llobregat admeten que els llindars mínims seran més restrictius el curs que ve, però el responsable d’educació de l’ens, Jesús Blanco, argumenta que el nou sistema “garanteix que les famílies més vulnerables estiguin cobertes, amb un 50% o amb un 100% de la beca”, cosa que fins ara no passava i que suposa “un pas endavant important”. I és que la convocatòria estableix dos llindars de renda més, a part del mínim requerit. Un segon llindar servirà per garantir a tots els que estiguin per sota una beca del 50%, i el tercer llindar, el més baix de tots, garantirà a tothom que el compleixi el 100% de la beca, cosa que fins ara depenia tant dels criteris de cada consell comarcal com de la disponibilitat pressupostària.
El Síndic valora el mínim garantit
“Fins ara no hi havia beques menjador del 100%, excepte les extraordinàries que es van donar aquest curs, i el nou sistema garanteix que qualsevol família de quatre membres que cobri menys de 7.780 euros a l’any, si a més acredita una puntuació mínima en els criteris socials que requereixen informes dels serveis socials, rebrà un ajut del 100%”, assenyala l’adjunta al síndic de greuges pels drets dels infants i els adolescents, Maria Jesús Larios Paterna, tot i que assenyala que “caldrà veure com s’aplica” el nou sistema per poder donar-li el vistiplau.
A més de les beques del 100%, les famílies de quatre membres que cobrin menys de 10.967 euros i tinguin els punts mínims en els criteris socials tindran garantit l’ajut del 50%. Ara bé, les famílies que quedin entre aquests llindars més baixos i el llindar mínim queden a càrrec de la disponibilitat pressupostària, i se les ordenarà en funció dels punts obtinguts.
“Només està garantit fins a aquest llindar, que suposa que una família de quatre membres ha de cobrar 914 euros al mes, quan l’any passat eren 1.365 euros al mes” a la comarca del Segrià, denuncia el president de la federació d’AMPAs de Lleida, Ismael Alfaro, que veu “il·lògic endurir els criteris en temps de crisi”.
Les noves bases atorguen 60 punts en funció de la renda (una renda de zero euros et dóna 60 punts, i una renda igual o superior a la mínima te’n dóna 0), 10 punts més si els serveis socials acrediten una situació de risc social i 25 si la situació és greu. Els 15 punts restants es reparteixen en funció de circumstàncies com la monoparentalitat, la condició de família nombrosa i per discapacitat de l’alumne o germans.
“Fins ara comarques com Osona, els Pallars i l’Alt Empordà tenien criteris que no es basaven en la renda”, explica el responsable d’educació de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Josep Maria Freixanet. A Osona viure amb els avis a 2,5 quilòmetres de l’escola donava els mateixos punts que una renda de 372 euros mensuals per càpita. “Està bé que es busquin uns criteris comuns arreu, en què la renda sigui el que compta més”, afegeix. Sobre l’enduriment de llindars en alguns territoris, apunta que “s’han intentat pactar uns criteris que semblaven justos, però si es veu que no funcionen sempre es pot rectificar”.
Aprovada ja la convocatòria, que alguns consells comarcals i el CEB encara han de ratificar, falta saber quina serà la partida dels pressupostos de la Generalitat que s’hi destinarà el curs que ve dins dels comptes del 2015. Aquest curs 2013-2014, el Govern hi va aportar 40,8 milions, incloent-hi 8 milions d’una partida extraordinària per cobrir les famílies que complien els llindars i no tenien beca. S’han becat 67.000 alumnes, 3.000 dels quals pel 100%.