INTEGRACIÓ

La lliga de futbol en què ser educat i tenir valors dóna punts

La Taula Jove d’entitats del Raval va crear la competició fa cinc anys

La cinquena edició de la Lliga Valors del Raval s’ha acabat aquest cap de setmana.
Sergi Casademont
31/05/2016
2 min

BarcelonaPromoure valors enfront dels resultats i formar persones amb dificultats al seu entorn a través del futbol. Aquest és l’objectiu de la Lliga Valors del barri del Raval, organitzada per les entitats del barri i que enguany ha celebrat la seva cinquena edició. Un torneig de futbol sala en què participen sis equips, formats per una desena d’adolescents d’entre 12 i 16 anys, que formen part de les entitats i serveis que configuren la Taula Jove del Raval o d’altres entitats i serveis del districte de Ciutat Vella.

Hi ha diverses curiositats que caracteritzen aquest torneig. En primer lloc, hi ha tres classificacions: una de basada únicament en el resultat futbolístic dels partits; una altra de basada en una escala de valors, i una tercera que és la suma de les dues variants anteriors. L’equip que al final de la fase regular aconsegueix la millor puntuació en valors es classifica directament per a la final. Alhora, els quatre equips amb més bona classificació sumant els punts dels partits i dels valors són els que es disputaran dues places per a la fase final de tres equips. Per tant, té més probabilitats d’arribar a la fase final l’equip que hagi aplicat millor els valors al llarg de la lligueta que es disputa entre els sis equips participants en dues voltes.

Ser bon esportista té premi

La figura del delegat de camp és la que s’encarrega d’actuar en cas que calgui resoldre un conflicte o que hi hagi una situació de partit que es pugui complicar amb qualsevol acte inapropiat. Aquesta activitat es desenvolupa en dues pistes exteriors, mentre que la fase final es disputa al Centre Esportiu Municipal Can Ricart per poder fer una cloenda amb tots els participants.

Tot això en un barri que, segons el departament d’Estadística de l’Ajuntament de Barcelona, el 2015 tenia registrada un 48,11% de població estrangera respecte del total de residents en aquesta zona, on es parlen més de 200 llengües i es fan més de 75 celebracions diferents amb orígens culturals i religiosos diversos. Això comporta una gran multiculturalitat, i la convivència entre les diverses cultures no sempre és fàcil.

Per aquest motiu aquesta lliga de futbol és un esdeveniment que es valora de manera positiva des de l’Ajuntament de Barcelona: “El fet que hi hagi persones d’origen tan divers al Raval fa que sigui de vital importància que es puguin trobar espais i activitats que permetin la interacció amb els altres, la coneixença i la interiorització de les singularitats culturals de cadascú sempre des del respecte”, valora la regidora del districte de Ciutat Vella, Gala Pin.

Valorar el rival

S’acaba el partit i, després de la salutació entre els dos conjunts, cada equip es reuneix per puntuar els valors de l’equip contrari amb el seu capità i l’educador del centre. Una seixantena d’adolescents seguiran aixecant la mà i dialogant entre ells per solucionar els conflictes i treballar l’autonomia de grup. Una activitat que també potencia la relació amb la resta de la comunitat i el seu entorn i que proporciona a molts joves un espai on poden jugar sense sentir-se valorats ni jutjats.

stats