La llevantada desborda els pluviòmetres
Una noia de 20 anys desapareguda a la riera de Llierca i la inundació d’una quarantena de vies marquen la segona jornada de pluges
BarcelonaSemblava difícil que es complissin les acumulacions d’aigua que insinuaven els models meteorològics abans del cap de setmana, però la llevantada d’aquestes últimes hores ha deixat quantitats de pluja impressionants en diferents indrets del territori. Molts observatoris han superat els 100 litres per metre quadrat des de dijous, i algunes dades passaran a la història.
És el cas dels 480 l/m acumulats al Parc Natural dels Ports. L’estació del Meteocat situada al terme municipal de Roquetes ha registrat en quatre dies gairebé 500 l/m de pluja, una dada espectacular si es té en compte que de mitjana n’hi acostumen a ploure uns 850 en tot l’any. Un 60% de pluja d’un any en només 4 dies. L’efecte del relleu ha sigut clau en aquest observatori situat per sobre dels 1.000 metres, ja que en altres indrets més baixos de la comarca les precipitacions no han arribat ni a una tercera part d’aquesta xifra. El Parc Natural dels Ports es queda el rècord de l’estació automàtica del Meteocat en què més ha plogut en un sol dia, amb 336 litres. Quedarà, però, encara intacte un rècord anterior a la recuperació del Meteocat: el 7 de novembre del 1982 van arribar a caure a la Molina 342 l/m, enmig d’unes de les inundacions més dures de la història recent.
Tasques de recerca
La pitjor de les notícies de la llevantada va ser la desaparició d’una noia de 20 anys, veïna de Girona, arrossegada per la riera de Llierca. L’excursionista, que anava amb tres companys més, es va veure sorpresa per la força de l’aigua, al terme municipal de Montagut i Oix. Les tasques de recerca es van suspendre amb l’arribada de la nit, però està previst que a partir de les 8.30 hores d’avui es reprenguin amb la participació dels Bombers, els Mossos d’Esquadra i el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). El telèfon d’emergències 112 ha rebut des de l’inici de la llevantada més de 2.000 trucades, i els bombers s’han vist obligats a realitzar prop de 730 serveis. Els principals problemes es van concentrar en rieres i rius, amb uns cabals fora del que és habitual, i en una quarantena de vies, que van patir esllavissades i inundacions. Set continuaven tallades a última hora, sis de les quals a la comarca de l’Alt Empordà.
Pluges torrencials
Tot i que els màxims de pluja s’han situat a l’Ebre, els aiguats més devastadors van afectar l’altre extrem de Catalunya. D’entre totes les pluges caigudes aquest cap de setmana, les més intenses i torrencials són les que van afectar la matinada de diumenge l’Alt Empordà. Segons dades de l’estació de la xarxa Meteoclimatic situada al centre de Figueres, les precipitacions nocturnes van arribar a fregar els 140 l/m en poques hores a la capital de l’Alt Empordà, una dada que concorda amb la de l’estació del Meteocat situada al municipi de Cabanes.
Al tancament d’aquesta edició els pluviòmetres encara continuen omplint-se en moltes comarques, però aquestes són algunes de les dades gairebé definitives de la ploguda: Parc Natural dels Ports 480 l/m, Prat d’Aguiló (Cadí Nord, 2.100 m) 271 l/m, Molló 254 l/m, Espolla 247 l/m, Cabanes 246 l/m, Puig Sesolles (Montseny, 1.700 m) 232 l/m, Banyoles 226 l/m, Olot 213 l/m, Mas de Barberans 210 l/m, Viladrau 200 l/m, Falset 185 l/m, Figueres 182 l/m, Horta de Sant Joan 169 l/m, Prades 165 l/m, Gisclareny 160 l/m, l’Espluga de Francolí 155 l/m, Boí (2.500 m) 147 l/m, Girona 127 l/m, Tarragona 80 l/m, Lleida 76 l/m, Barcelona 63 l/m. La curiositat es pot trobar en els últims dos valors, ja que poques llevantades hauran deixat més aigua a Lleida que a Barcelona.
El temporal marítim també va ser un altre dels elements importants del cap de setmana, fruit del vent marítim i continuat de les últimes hores. La boia de mesura situada a poca distància del port de Barcelona va arribar a registrar onades superiors als 4 metres durant la tarda de diumenge, i també a la boia del cap de Begur les onades més altes arribaven al final del cap de setmana. Les pluges, però, no tindran continuïtat durant els pròxims dies. Avui ja serà un dia amb moltes estones de sol, i només de nit es podrien repetir alguns xàfecs molt menys significatius al voltant de la costa central.
Fort vent
El vent girarà a nord, però la mar de fons podria provocar onades fins i tot més importants que les del cap de setmana. La gran protagonista de l’inici de setmana serà la tramuntana, que bufarà amb ratxes fortes al nord, en menor mesura el mestral també es deixarà sentir a les Terres de l’Ebre. Precisament el vent ha reforçat la sensació de fred, però les temperatures han sigut molt altes pel que és habitual en aquesta època. Tot fa pensar que arribarem al cap de setmana llarg de la Constitució amb més sensació de fred, tot i que encara no arribarà l’hivern, amb un ambient més normal que el dels últims 10 dies.
Es torna a inundar l’estació del tren d’alta velocitat a Girona
L’estació del tren de gran velocitat de Girona va tornar a partir ahir a última hora una nova inundació que va obligar a suspendre el viatge de l’últim comboi que viatjava cap a Barcelona. Renfe va informar que els viatgers van haver de ser transbordats a trens regionals per completar el trajecte mitjançant la línia convencional. En funció de la previsió d’Adif, el servei del tren de gran velocitat podria veure’s afectat també avui. L’aigua va entrar a l’estació cap a les 21.00 hores. Segons va informar l’ACN, el comboi va arribar a sortir de Girona, però només va poder avançar uns metres perquè l’aigua va entrar en tromba a l’estació i el tren va haver de fer marxa enrere.
L’última vegada que van succeir uns fets similars va ser a principis d’octubre, quan el servei va estar interromput tres dies entre Girona i Figueres. Adif va negar llavors que la inundació hagués comportat perill per als viatgers, i l’Ajuntament de Girona i la Generalitat van lamentar que les obres no s’havien fet correctament.