Societat02/05/2019

El lleure educatiu ajuda a trencar el cercle d'exclusió social

Les activitats d'oci milloren les competències acadèmiques i professionals dels infants

Ara
i Ara

BarcelonaLes activitats de lleure ajuden a millorar les competències educatives i professionals dels infants i joves i contribueixen a "trencar el cercle d'exclusió social" i, per tant, a acabar amb la desigualtat social. Aquestes han estat les conclusions d'un estudi de la Fundació Pere Tarrés i la Facultat d'Educació i Treball Social de la Universitat Ramon Llull (URL).

Segons l'estudi, les competències acadèmiques millorades després d'una activitat de lleure són la competència social i cívica -en què es destaca la igualtat de gènere i el respecte cap els altres i les altres cultures-, amb 48,4 punts més; aprendre a aprendre, amb 36 punts més, i la competència emprenedora, amb 22,5 punts més. D'altra banda, també es mostra que les competències professionals i d'ocupabilitat millorades són el treball en equip, la flexibilitat, la presa de decisions i la resolució de problemes.

Cargando
No hay anuncios

"Podem afirmar que el pas per una entitat d'oci educatiu fomenta la capacitat d'aprenentatge, el respecte per les normes socials i l'educació cívica i social", ha explicat la professora de la Facultat d'Educació Social i Treball Social de la URL, Txus Morata. El director de la Fundació Pere Tarrés, Josep Oriol Pujol, ha expressat que "les activitats d'oci educatiu, a part d'ajudar els nens a créixer personalment, els ajuden al desenvolupament escolar i, a llarg termini, a la inserció laboral".

L'informe reflexiona que les conseqüències de no atendre els infants en situació de risc d'exclusió social i les seves famílies seran "costos sanitaris, educatius i més prestacions socials per a atur, ajudes socials i despesa en el sistema judicial i penitenciari".

Cargando
No hay anuncios

El lleure, ha assegurat el secretari de la Xarxa de Centres Socioeducatius, és un "factor més d'exclusió social perquè moltes famílies no es poden permetre destinar els pocs recursos dels quals disposen a aquestes activitats" i ha afegit que les activitats extraescolars contribueixen a "trencar el cicle de diferències socials i de la situació de pobresa, a més de ser un accelerador de competències".

"Cap nen sense colònies"

La Fundació Pere Tarrés ha llançat aquest dijous la campanya 'Cap nen sense colònies', que becarà aquest estiu infants en situació de pobresa perquè tinguin dret al lleure. L'entitat destinarà 1 milió d'euros a les cases de colònies on es portaran a terme les activitats d'oci educatiu. "L'oportunitat d'oferir un casal als nens durant els mesos d'estiu suposa oferir-los igualtat d'oportunitats", ha explicat la directora de l'Escola Vedruna-Àngels, Antònia Cortina.

Cargando
No hay anuncios

El 2018 4.020 nens en situació de risc social van ser becats per la Fundació Pere Tarrés per participar en les 10.283 activitats de colònies de la fundació. Aquest any el nombre d'infants beneficiats s'incrementa: 4.500 nens.