Consum

L'OCU posa a la llista negra 10 marques de llet

Un estudi denuncia que la qualitat de la llet que bevem és pitjor que fa deu anys. La patronal del sector es defensa de les critiques, assegura la qualitat del producte i anuncia accions legals contra l'associació de consumidors.

Thaïs Gutiérrez
22/06/2011
2 min

BarcelonaLa llet que bebem és de menys qualitat que la que beviem fa 10 anys. Aquesta és la conclusió d'un estudi realitzat per l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) sobre 47 marques de llet, que ha conclós que els processos de manipulació i elaboració als quals se sotmet la llet actualment han produït una caiguda de la seva qualitat. Segons aquesta organització, les seves anàlisis han demostrat que hi ha una falta de control en els procediments que fan servir alguns fabricants que afegeixen estabilitzants, utilitzen llet antiga o duen a terme processos tèrmics que poden fer malbé el producte.

Per això, l'OCU ha elaborat una llista on s'analitzen diferents qualitats de la llet, des del sabor fins a l'etiquetatge passant pels ingredients i els processos d'elaboració, i es puntuen de més a menys les diferents marques. La casa guanyadora ha estat Pascual, que segons aquesta organització és la que obté el millor producte, seguida de la llet de marca blanca dels supermercats Mercadona i la dels supermercats Consum. Al final de la llista, en canvi, hi ha deu marques que l'OCU recomana no comprar, entre les quals es troba Llet Nostra, que segons aquesta organització du a terme un tractament tèrmic inadequat a les seves llets i treu també mala nota en l'ús d'estabilitzants. Les altres marques que es desaconsella comprar són: Altamita, Carrefour Discount, Condis, El Castillo, Puleva, RAM, Reny Picot i Rio, i Polesa, que ocupa l'última posició de la llista.

Un altre característica important, segons l'OCU, es la gran diferència de preu entre les llets. Si es tria entre dues marques de molt bona qualitat la diferència pot arribar als 178 euros anuals. Amb aquestes conclusions a la mà, l'organització ha demanat a la secretaria d'estat de Medi Rural que augmenti el control i la regulació dels processos d'elaboració i producció de la llet.

Reaccions de la indústria

La Federació Nacional d'Industries Làcties (Fenil) ha anunciat avui que pensa adoptar mesures legals contra l'OCU per defensar el "bon nom" del sector que "porta anys construint la seva qualitat, responsabilitat i bona manera de fer". La patronal ha destacat que la llet i tots els productes lactis que es comercialitzen a l'Estat són segurs i compleixen la legislació vigent en matèria de qualitat i seguretat alimentària.

La marca que ha sortit més malparada, Polesa, també ha reaccionat a aquesta informació de la mà del seu director de màrqueting, Ernesto Castro, que ha assegurat a l'Agència EFE que no coneix l'estudi de l'OCU. "No sabem en funció de quins criteris o proves han realitzat aquestes afirmacions", ha dit, "que són molt greus i que, evidentment, no admetem: esperem la informació per contestar".

stats