Rigau adverteix que la insubmissió a la llei Wert "és una possibilitat"

La CUP va cridar ahir a la resistència davant la llei. Els partits que defensen la immersió prometen presentar junts esmenes al Congrés

CIMERA EDUCATIVA  El president Artur Mas  i la consellera Irene Rigau van presidir la trobada amb CiU,  el PSC, ERC, ICV, la CUP i el Consell Escolar.
Ara
29/05/2013
3 min

BarcelonaLa consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha admès que el Govern podria declarar-se insubmís i no aplicar la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (Lomce). "És una possibilitat que no hem de deixar de pensar que també pot existir", ha dit Rigau quan se li ha fet la pregunta en una entrevista a TV3. La Generalitat posarà un recurs al Tribunal Constitucional si el govern espanyol no refà la llei. La CUP va cridar ahir a la resistència davant la llei i va assegurar que si cal que sigui la policia la que obligui les escoles a aplicar la norma de Wert.

Front comú: Rigau, convençuda que el PSOE s'hi afegirà

Els partits que donen suport a la immersió lingüística aniran junts en la batalla al Congrés contra la llei del ministre José Ignacio Wert, del PP. Així ho van acordar ahir en la cimera convocada pel president de la Generalitat, Artur Mas, al Palau de la Generalitat. De la trobada en va sortir el compromís de fer una oposició unitària al Congrés en els punts bàsics que afecten les competències catalanes i el model lingüístic català. En concret, seran els quatre punts que va plantejar la consellera d'Ensenyament a la reunió d'ahir: currículum, avaluacions, diversificació de quart d'ESO i immersió lingüística. Ara queda la tasca de negociar el text concret de les esmenes que CiU, ERC, el PSC i ICV presentaran al Congrés, bé conjuntament o bé per separat però amb textos idèntics i escenificant un front comú. Rigau, en diverses entrevistes a TV3, RAC1 i Catalunya Ràdio, ha afirmat aquest dimecres estar "segura" que el PSOE també defensarà les esmenes a Madrid.

El Govern, de fet, va acudir a la cimera amb una proposta ja redactada de quatre esmenes, centrades en les qüestions que podien generar més consens entre els presents i que es podrien traduir en una unitat d'acció catalana a Madrid. Els grups es van emplaçar a aportar els seus propis textos sobre aquests quatre punts, per tal de consensuar un redactat, més enllà que cada partit presenti altres esmenes pròpies.

La consellera no creu que la llei Wert s'acabi aplicant

Les quatre esmenes presentades per Rigau tomben parts essencials del projecte de llei orgànica de millora de la qualitat de l'educació (Lomce) i, per tant, no tenen gaires possibilitats de ser negociades i acceptades pel PP, que té majoria absoluta a les Corts. Però serviran per visualitzar el rebuig unitari dels grups catalans.

Tot i això, avui Rigau ha posat en dubte que la llei s'acabi aplicant, i ha tornat a recordar que la LOCE proposada per Pilar del Castillo, que no es va aprovar mai. Però en cas que s'acabi aplicant, la titular d'Ensenyament defensa que els centres s'han de basar en les normatives catalanes i ha de ser la Generalitat la que tingui el conflicte amb l'Estat.

L'última de les quatre esmenes que portaran al Congrés planteja eliminar la disposició de la Lomce que estableix el castellà com a llengua vehicular a les escoles catalanes i que preveu que l'Estat pagarà l'escola privada als pares que demanin l'escolarització en aquesta llengua i ho descomptarà del finançament autonòmic. En substitució d'aquests sis punts de la llei Wert, el text del Govern proposa només sis línies per dir que les comunitats autònomes "garantiran el ple domini de les dues llengües oficials" en acabar l'ensenyament obligatori "d'acord amb el marc europeu" de les llengües, i decidiran el model lingüístic en base "als seus Estatuts d'Autonomia i lleis d'educació".

stats