Salut
Societat 22/06/2021

La llei de l'eutanàsia, una realitat a partir del 25 de juny

Catalunya crea la comissió de garanties i el registre d'objectors de consciència per fer efectiva la mort assistida

2 min
Eutanàsia

BarcelonaL'eutanàsia ja és una possibilitat real a Catalunya. A partir de divendres, les persones que compleixin els rígids requisits legals per a la mort assistida podran sol·licitar acollir-se a aquest dret i iniciar el procés perquè se'ls autoritzi la prestació. El Govern ha aprovat aquest dimarts el decret que fa efectiu aquest nou dret: d'una banda, ha creat el registre de professionals sanitaris objectors de consciència, i, de l'altra, ha desplegat la Comissió de Garanties i Avaluació, l'organisme encarregat d'assegurar i controlar que els sol·licitants compleixen els requisits legals tant abans com després de la sol·licitud, segons ha explicat la portaveu de la Generalitat, Patrícia Plaja.

Després d'anys de lluita d'afectats i famílies -un 87% de la població hi dona suport- i de diversos bloquejos a la tramitació de la llei per part dels polítics més conservadors al Congrés, liderats pel PP, al març Espanya va aprovar definitivament la despenalització de l'eutanàsia activa -exercida per un tercer- i va convertir-se en el quart país europeu, després d'Holanda, Bèlgica i Luxemburg, i el sisè de tot el món que la regula. 

Infografia
Procés de sol·licitud, valoració i prestació per a l'eutanàsia

El registre de professionals sanitaris objectors de consciència té com a objectiu recollir i custodiar les dades de forma confidencial més enllà dels centres dels sanitaris que no vulguin practicar l'eutanàsia en cap cas. Segons la normativa catalana, el metge pot revocar en qualsevol moment l'objecció de consciència en les mateixes condicions que quan va fer la inscripció. Els professionals que es neguin a ajudar en un cas concret no caldrà que s'inscriguin al registre.

Pel que fa a la Comissió, la constitució de la qual l'Estat va delegar a les comunitats autònomes, estarà formada per una presidència, una vicepresidència, una secretaria i entre nou i onze vocals de professionals de la medicina, el dret, la infermeria, la psicologia i el treball social, a més de representants de la societat civil. Aquestes persones han de tenir experiència professional acreditada en els àmbits de l'atenció primària, hospitalària, sociosanitària o de la salut mental, i també formació en bioètica. La meitat d'aquestes vocalies seran proposades pels col·legis professionals i el seu nomenament correspondrà al conseller de Salut, actualment Josep Maria Argimon, un cop hagi escoltat el Comitè de Bioètica de Catalunya.

Només per a malalties incurables

La mort assistida és la mort d'una persona de manera directa i intencionada, a petició informada, expressa i reiterada en el temps per aquesta persona, sempre en un context de sofriment a causa d'una malaltia o patiment incurables. La llei espanyola estipula que podran sol·licitar l'eutanàsia les persones majors d'edat "en plena capacitat d'obrar i decidir" que estiguin sotmeses a un "patiment físic o psíquic que considerin intolerable" a conseqüència d'una "malaltia greu i incurable amb un pronòstic de vida limitat, o un patiment greu, crònic i impossibilitant sense possibilitat de cura o millora".

Per sol·licitar-la, cal tenir la nacionalitat espanyola, la residència legal a Espanya o el certificat d'empadronament que acrediti un temps de permanència en territori espanyol superior a un any. La llei preveu que la prestació d'ajuda per morir es pugui produir de dues maneres: bé mitjançant l'administració directa al pacient d'una substància per part d'un professional sanitari, o bé mitjançant la prescripció o el subministrament d'una substància de manera que el pacient se la pugui administrar ell mateix.

stats