L'Hospital de Can Ruti i el SEM creen un mètode per detectar els ictus més greus a l'ambulància

Batejat com a Rapid Arterial Occlusion Evaluation (RACE), és pioner al món i s'aplica en menys d'un minut i mig

Dos tècnics de transport sanitari del SEM estudien el nou mètode de detecció dels ictus de més gravetat / ACN
Acn
10/07/2014
2 min

BadalonaL'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona i el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) han creat i validat un nou mètode que permet detectar els casos d'ictus més greus en el mateix moment en què els pacients són atesos a l'ambulància. El nou mètode, batejat com a Rapid Arterial Occlusion Evaluation (RACE), és pioner al món i permet identificar en menys d'un minut i mig els casos en els quals l'ictus és causat per una obstrucció d'una de les grans artèries cerebrals. Aquests són casos especialment greus, suposen aproximadament el 20% de tots els ictus i el temps transcorregut des de l'aparició dels primers símptomes fins al tractament és clau per minimitzar les seqüeles del pacient.

Gràcies a aquest nou mètode els tècnics de transport sanitari del SEM podran identificar els pacients amb un ictus greu i decidir el seu trasllat a un hospital d'alta complexitat per tractar-se. I és que l'escala RACE permet identificar els casos en què l'ictus és de gravetat de forma ràpida i senzilla.

El RACE valora, de manera simplificada, la mobilitat de la cara i de les extremitats del pacient, així com la comprensió del llenguatge i la percepció que té del cos. Amb aquesta avaluació, els tècnics de les ambulàncies poden establir, en una puntuació del 0 al 9, la gravetat de l'ictus i informar-ne a l'hospital mentre es trasllada al pacient.

El nou mètode ha estat validat amb 357 pacients

Aquesta escala va ser dissenyada el 2010 pel servei de neurologia de l'Hospital Germans Trias i Pujol. Ha estat validada pel SEM i el Grup La Pau en 357 pacients del Barcelonès Nord i Maresme, entre el febrer del 2011 i el març del 2013, i des de l'abril del 2013 s'utilitza de forma generalitzada en l'àrea metropolitana nord de Barcelona. Actualment es troba en fase de desplegament a tot Catalunya. La prestigiosa revista científica Stroke va publicar el novembre de 2013 un article on es detallaven les característiques de l'escala RACE i els resultats de la seva validació.

Des del passat mes d'abril i fins aquest juliol, els tècnics de transport sanitari del SEM de tot Catalunya s'han format en l'escala RACE. Ho han fet a través de la plataforma de formació del SEM, mitjançant un material didàctic en línia que inclou vídeos on l'escala es posa en pràctica amb pacients amb ictus ingressats a l'Hospital Germans Trias. A més, s'ha editat un vídeo per tal que els professionals puguin veure com s'aplica l'escala dins de l'ambulància i s'ha creat una aplicació per a mòbils per tal de facilitar l'avaluació de l'escala RACE.

Quan finalitzi el període de formació, s'espera que més de 4.000 tècnics de les diferents empreses de transport sanitari hagin après a fer servir la nova escala i es pugui utilitzar per avaluar tots els pacients amb ictus de tot el territori.

stats