Societat09/09/2012

L'euro per recepta recapta 19 milions en poc més de dos mesos

Els impagaments registrats no arriben ni al 0,1% i no es tradueixen en multa per a l'usuari fins que no s'arriba als 60 euros impagats

Acn
i Acn

BarcelonaL'euro per recepta ha recaptat 19 MEUR des del 23 de juny fins el 2 de setembre, segons ha explicat en una entrevista a l'ACN el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Josep Maria Padrosa, que ha dit que s'estan complint les previsions.

Tot i això, ha afegit que encara és d'hora per poder fer una valoració més exhaustiva ja que, en primer lloc, al juny es va donar un comportament anòmal ja que hi van haver ciutadans que van comprar medicaments per avançat i en segon lloc perquè juliol i agost no són mesos normals de prescripció.

Cargando
No hay anuncios

S'han registrat un 0,06% d'impagaments, que no es traduiran en multes per als responsables fins que aquest acumulin un mínim de 60 euros impagats.

La taxa d'un euro per cada recepta prescrita, amb un topall màxim de 60 euros a l'any, es va posar en marxa el 23 de juny. "Aproximadament l'ingrés que s'està produint és el que teníem previst, entre vuit i nou milions d'euros al mes", ha declarat. Ha dit però que aquesta quantitat està vinculada al número de receptes que es prescriuen, que actualment estan per sota dels 12 milions mensuals.

Cargando
No hay anuncios

Padrosa però, ha incidit en el fet que "és difícil" poder fer una valoració correcta perquè tot i que fa més de dos mesos que es va posar en marxa aquesta nova taxa es va produir "un moviment d'acaparació de medicaments" abans. Així, al juny es va donar el rècord de facturació ja que es van arribar als 145 MEUR, quan l'habitual era recaptar entre 135 i 138 milions. A més, ha recordat que el període estival no segueix les tendències habituals. "Hem de mirar que s'estabilitzi una mica aquesta tendència", ha declarat.

Copagament estatal aplaçat

Cargando
No hay anuncios

Una altra de les mesures que afecta l'àmbit de la farmàcia és l'entrada d'un nou sistema de copagament dels fàrmacs a partir de l'1 de juliol. A Catalunya es va establir un sistema transitori per evitar que els ciutadans haguessin d'avançar diners a l'administració ja que no es podia garantir el compliment dels topalls marcats. A partir del 17 de setembre els ciutadans hauran de començar a pagar aquests imports aplaçats.

A partir d'aquell dia, quan un ciutadà vagi a la farmàcia se li comunicarà quin és l'import que té pendent de pagar del juliol, quan es va posar en marxa el nou sistema. Padrosa ha explicat que aquest procés es farà "esglaonadament" per tal que ara al setembre es recuperin les quantitats que s'haurien d'haver abonat al juliol, el següent mes les de l'agost i així successivament. "En dos o tres mesos haurem regularitzat aquesta situació", ha esperat.

Cargando
No hay anuncios

Padrosa defensa que amb aquest sistema un pensionista que comprés medicaments per valor de 60 euros al mes però tingués un topall de vuit euros hauria d'haver abonat fins ara 180 euros (60 per mes) i, en canvi, ara haurà de pagar només els vuit euros corresponents al juliol. A partir de l'1 d'octubre Salut manté el compromís de tenir els sistemes informàtics a punt per poder aplicar els topalls i cobrar el nou copagament com ha establert l'Estat.

Defensa del model català d'atenció sanitària

Cargando
No hay anuncios

Padrosa també ha valorat l'entrada en vigor del reial decret estatal que restringeix l'accés a la targeta sanitària i que el Govern ha aplicat de manera diferent. Segons ha explicat a Catalunya no s'ha donat cap incidència perquè de moment el ciutadà no ha notat cap canvi ja que hi ha un període transitori de sis mesos en que les targetes funcionaran com fins ara. A partir de llavors, es garantirà l'assistència primària a tots els immigrants irregulars amb un termini mínim d'empadronament de tres mesos.

El director del CatSalut ha defensat aquest sistema perquè ha assegurat que els ciutadans tenen dret a l'assistència sanitària "pel sol fet de viure, d'estar empadronats i treballar al país". Ha reiterat les crítiques ja fetes pel conseller Boi Ruiz sobre que s'hagi vinculat l'assistència a la cotització a la Seguretat Social, ja que ha afirmat que aquests diners "van a pagar l'atur, pensions i les baixes però la sanitat la paguem entre tots a través dels impostos de l'alcohol o la benzina".

Cargando
No hay anuncios

Per accedir a l'atenció especialitzada però caldrà que així ho aprovi una comissió de la regió sanitària en qüestió. Padrosa ha declarat que aquesta comissió el que tindrà en compte és "que la intervenció sigui necessària" i "que sigui una persona que realment està al país i que no passa per aquí per aprofitar-se" com fa el turisme sanitari.