L’Estat complica la candidatura de Barcelona a l’EMA a les portes de l’1-O

El ministeri de Sanitat ajorna l'acte de presentació oficial a Brussel·les

La vuitantena d'ambaixadors de l'EMA, amb les autoritats implicades en el projecte, avui a Barcelona
S.s.
26/09/2017
3 min

BarcelonaEl govern espanyol posposarà a l'octubre la presentació pública a Brussel·les de la candidatura de Barcelona per acollir la seu de l’Agència Europea de Medicaments (EMA), que s’havia de celebrar aquest setembre. A una setmana del referèndum de l’1 d’octubre, el ministeri de Sanitat nova donar ahir cap explicació sobre el motiu del canvi de data, que no és innocu. El dia 30 de setembre, amb totes les candidatures sobre la taula, la Comissió Europea ha de publicar una anàlisi valorant totes les ciutats que s’han presentat, 19 en total. Barcelona, doncs, competirà sense que l’Estat n’hagi fet la presentació explicativa a Brussel·les. La ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, ha argumentat motius d'agenda per ajornar la presentació.

En una entrevista a RAC 1, ha assegurat que la decisió s'ha pres perquè el ministre d'Exteriors es troba ara de viatge als Estats Units acompanyant Mariano Rajoy i perquè just ahir una de les "gran competidores", la ciutat de Milà, va fer la seva presentació i preferien separar-les. Segons la ministra, la presentació es farà a l'octubre intentant no coincidir amb cap de les ciutats competidors. Monsterrat ha citat com a ciutat favorites, a més de Barcelona, Milà, Amsterdam, Viena i Copenhaguen.

Fonts de l'Ajuntament de Barcelona han restat tensió a l'endarreriment i han assegurat a l'ARA que la decisió s'ha pres "de comú acord" amb les institucions involucrades i que és un pas "de sentit comú".

A l’octubre, les autoritats dels Vint-i-set discutiran l’avaluació. I al novembre els països escolliran la seu mitjançant un sistema similar al d’Eurovisió, perquè, com en el festival de música, seran els països els que votaran. Cada estat haurà de donar, en secret, entre 1 i 3 punts a les seves tres ciutats preferides. Si no s’arriba a un consens en la primera volta, passaran a la final les tres més votades. La que rebi la màxima puntuació de 14 països serà l’escollida.

La Comissió Europea compta igualment amb la candidatura de Barcelona, que destaca les connexions de transport a la ciutat, la seva oferta educativa, la fortalesa de la indústria farmacèutica i el potencial innovador. L’organisme responsable d’escollir la nova seu de l’EMA –que marxa del Regne Unit arran del Brexit– ja ha assenyalat amb anterioritat que no es tindrà en compte la situació política a Catalunya.

Així i tot, segons Efe, fonts diplomàtiques assenyalen que el referèndum “no afavoreix” la candidatura. Al març, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va avisar que el Procés podia dificultar que Barcelona acollís l’Agència Europea de Medicaments. “L’estabilitat institucional és un factor important i sempre operarà a favor”, va assenyalar.

Segon intent de Barcelona

L’Agència Europea de Medicaments es va inaugurar l’any 1992 a Londres. En aquell moment, Barcelona també va presentar la candidatura per ser-ne la seu, però va quedar en segon lloc. Acollir aquesta seu significa d’entrada, rebre 900 treballadors altament qualificats vinguts de tots els països de la UE, menys Malta i Luxemburg. A més, la institució acull unes 40.000 visites a l’any d’experts i empresaris -una xarxa d’unes 1.600 empreses que també es poden arribar a moure per estar més a prop de l’EMA- i rep 322 milions d’euros d’inversió. Si finalment l’agència ve cap a Barcelona s’instal·larà a la Torre de les Glòries, abans la Torre Agbar, que té espai per als 900 treballadors.

stats