L'esport com a motivació millora les notes del 40% dels nens en risc d'exclusió que fan reforç
Les escoles esportives de Danone i ADDIM ajuden a reduir l'absentisme i el fracàs escolar a 17 escoles d'entorns desafavorits
BarcelonaUn 40% dels nens en risc d'exclusió que assisteixen a les escoles esportives de Danone, on practiquen el futbol i reben classes de reforç, d'educació en valors i hàbits alimentaris, ha aconseguit millorar les seves notes escolars, segons un estudi elaborat per Esade.
El projecte, impulsat l'any 2004 en col·laboració amb l'Associació d'Esportistes per a una Infància Millor (ADDIM), ha beneficat des de llavors uns 5.000 nens de 17 escoles de primària dels entorns més desafavorits de tot l'estat.
L'estudi d'Esade, dirigit per Manuel Alfaro i Ismael Vallés, ha conclòs que aquest experiència ha reduït també l'absentisme d'aquests centres: el 31% dels nens que hi participen acaben el curs dient que els agrada anar a l'escola i el percentatge dels què deien que no els agradava a l'inici de curs baixa del 34% fins al 18% a final de curs.
Les escoles esportives de Danone i ADDIM ofereixen als nens amb pitjors expedients acadèmics d'aquestes escoles una hora d'activitat extraescolar gratuïta cada dia de dilluns a divendres. El centre del projecte és el futbol, que serveix de ganxo per als petits, però a més de l'entrenament i les competicions esportives, els nens reben classes de reforç escolar, d'educació en valors i d'hàbits alimentaris. Uns valors i comportament que reforcen després amb la pràctica de l'esport, que serveix també de motivador ja que només els que han tingut millor comportament participen a les competicions, explica Vallés.
Dues escoles catalanes participen en el programa, al barri de Meridiana de Barcelona i al barri de Sant Roc de Badalona. Els seus alumnes tenen com a padrí l'entrenador del F.C. Barcelona, Josep Guardiola, que dóna el seu nom a l'escola catalana i que ha fet diverses visites als nens que hi participen al llarg d'aquests vuit anys.
Els monitors del programa són d'ADDIM, que coordina la tasca pedagògica i esportiva, i han aconseguit –segons l'estudi d'Esade– que 10 dels 17 centres que hi participen, entre ells el de Badalona, hagin aconseguit en aquest temps arribar a la mitjana de fracàs escolar de la seva comunitat autònoma, partint d'una situació molt per sota amb índex de fracàs de fins al 80%. Els altres 7 centres han assolit la mitjana d'èxit escolar de les escoles del seu mateix entorn socioeconòmic.