El “rei lleó” de l’escola Aula: Lara vist pels amics
BarcelonaSi heu jugat mai al Si fos un animal, seria... entendreu la metàfora que Sergio Vila-Sanjuán ha triat aquest dijous per definir José Manuel Lara Bosch. L’escola Aula homenatjava l’amo del Grupo Planeta mort l’any passat en un pavelló ple d’amics del magnat i d’alumnes del centre que tant havia contribuït a mantenir. I, suggestionat per la presència de públic infantil, l’escriptor ha definit l’editor com un “rei lleó”. “Tenia valentia, capacitat de lideratge, generositat, lleialtat, era un rei lleó i podria haver sigut un personatge de Shakespeare”.
Un retrat gegant del “senyor Lara”, tractat amb honors de mecenes, presidia la sala. Els alumnes seien a terra perfectament agrupats per edats: els més petits amb una bata de roba estampada amb quadrets, els mitjans amb una de blau marí i els més grans amb una camisa pulcrament blanca. Molt atents, només amb alguns moments de remor per l’excitació -molt ben continguda per l’edat que tenen- i a punt per participar en alguna actuació o aplaudir els companys. Beethoven, Camile Saint-Saëns, Mozart, Machado, Carmina Burana. Les úniques concessions han estat Pujarem dalt dels cims i Guin gan guli, de Baden-Powell.
Ribera, Lara, Mas
Això és Aula: recerca de l’excel·lència, exigència, esperit crític, esforç, meritocràcia. Així la va fundar Pere Ribera, el professor de Lara Bosch al Liceu Francès que el 1968 es va escindir i va fundar el seu propi centre amb diners de la família Lara, entre altres famílies. Així la va mantenir el líder de Planeta, que va ser-ne president del consell d’administració. I així la va viure Artur Mas.
L’expresident de la Generalitat és un dels exalumnes amb més projecció d’Aula i no podia faltar a l’acte, un homenatge emotiu a un referent però també un acte d’afirmació d’una comunitat: la de la “família d’Aula”, com l'ha definit el mateix Mas quan li ha tocat parlar, poc després del visionat d’un vídeo que narra les vides paral·leles de Lara Bosch i l'escola. Un audiovisual exclusivament en castellà realitzat pel centre educatiu que fa bandera de l’ensenyament en quatre llengües.
L’expresident ha estat quasi el més ovacionat i només el va superar el nét de Lara, un nen de 8 anys entusiasta i eixerit però tan afectat que ha hagut d’aplicar amb rigor la cultura de l’esforç que promou l'escola per empassar-se les llàgrimes i llegir el text que duia. "Com que sóc el nét més gran, el meu avi en deia 'socio', i no perquè fóssim socis en els negocis", ha assegurat amb solemnitat i entrega.
L’editora Beatriz de Moura, l’exdirector de la RAE José Manuel Blecua i el mateix Vila-Sanjuán havien subratllat la “generositat” de Lara, que finançava projectes aliens quan calia, sovint com a “amic clandestí”. Mas ha triat recordar-lo “desbordant energia” i “valent fins i tot per parlar de tu a tu amb el senyor [Pere] Ribera”. I no ha defugit explicar que en “coses importants” no estaven d’acord [Lara va amenaçar d’endur-se els negocis de Catalunya en cas d’independència] però que sempre es van “respectar”. Al capdavall, dinaven junts i l’editor “bevia Coca-cola i fumava” mentre el president “bevia vi i no fumava”.
A la tribuna, se l'escoltaven la vídua de Lara Bosch i la resta de la família, l'actual president de la Generalitat, Carles Puigdemont –que ha qualificat de "prohom" l'editor desaparegut–, el conseller de Cultura, Santi Vila, el tinent d'alcalde Jaume Asens, l'exconseller d'Economia Antoni Castells, el periodista Luis del Olmo...