Societat07/02/2016

La manifestació en defensa de l'Ebre desborda Amposta

Unes 50.000 persones demanen a Europa que aturi el pla hidrològic

Roser Royo
i Roser Royo

AmpostaLes Terres de l’Ebre han viscut aquest diumenge la manifestació més multitudinària en defensa del riu Ebre feta mai abans al territori. Amb el lema "L’Ebre sense cabals és la mort del Delta", unes 50.000 persones, segons fonts de l’Ajuntament, s’han manifestat a Amposta per reclamar un cabal ambiental digne per al tram final del riu Ebre. Una xifra de manifestants espectacular si es té en compte que la població de les Terres de l’Ebre és de 180.000 habitants i que s’explica en gran part per l’arribada massiva de gent provinent d’arreu de Catalunya, gràcies a la crida de l’Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) i Òmnium Cultural. "Creiem que la presència de gent vinguda de tot Catalunya és alguna cosa més que una mostra de solidaritat. És una manera d’entendre el país. Han vist que una part del país està greument amenaçada i mereix ser defensada", ha apuntat el portaveu de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) Manolo Tomàs durant els parlaments finals.

Ha estat una manifestació pacífica i festiva que ha omplert els carrers d’Amposta en un recorregut de 1.700 metres que s’ha quedat curt per encabir la riuada humana. El vent força gelat no ha impedit que la gent lluís les samarretes blaves amb el nus, i aquesta vegada juntament amb les banderoles blaves s’han pogut veure també moltes estelades.

Cargando
No hay anuncios

Per primera vegada també, una manifestació de la PDE ha comptat amb un suport explícit del Govern. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i tres consellers, el de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull; el d’Economia i vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, i el de Justícia, Carles Mundó, hi han participat per mostrar el compromís del Govern amb les Terres de l’Ebre. "Aquest pla aprovat pel govern del PP en funcions és un pla dolent per al delta de l’Ebre perquè no garanteix un cabal ambiental suficient, i dolent per als regadius perquè no prioritza la seva modernització i sostenibilitat", ha manifestat Rull, que no obstant això no ha precisat si el govern català renunciarà a alguna de les 150.000 hectàrees de nous regadius que el pla de conca preveu per a Catalunya. "Creiem que els regadius i el cabal mínim poden ser compatibles", s’ha limitat a dir. "Estem convençuts que la Unió Europea tindrà un paper decisiu a l’hora d’aturar aquest pla", ha assenyalat per la seva banda Junqueras.

Al marge de membres del Govern, que compartien pancarta amb els alcaldes d’Amposta i Tortosa, Adam Tomàs i Ferran Bel respectivament, hi ha hagut una important presència de diputats al Parlament, de tots els grups polítics excepte C's i el PP, i també algun del Congrés dels Diputats com Xavier Domènech d’En Comú Podem. També alcaldes de molts municipis de les Terres de l’Ebre i d’arreu del país, així com eurodiputats com Ramon Tremosa o Ernest Urtasun. Precisament Urtasun forma part de la delegació d’eurodiputats que aquest dilluns visiten el Delta per elaborar un informe sobre els efectes que el pla de conca podria tenir al tram final del riu. "Demanaren a la Comissió Europea que l’aturi perquè incompleix les directives comunitàries d’aigua i aus. Primer s’han d’establir els cabals mínims i després si sobra aigua establir-ne els usos, i no a la inversa com fa aquest pla", ha dit Urtasun, que també s’ha mostrat crític amb el Govern per la seva política de regadius.

Cargando
No hay anuncios

Ha estat una manifestació en clau europea i amb els ulls posats en aquesta visita. I així ha quedat palès en els parlaments finals. "Demanem la intervenció europea per aturar aquest pla hidrològic i aquesta manifestació serà la nostra carta de presentació. Només així ho podem aturar", ha puntualitzat el portaveu de la PDE Manolo Tomàs. "Estem segurs que guanyarem; és impossible no fer-ho amb la força de tots vosaltres", ha assenyalat per la seva banda la també portaveu Matilde Font. "No estem en contra de ningú ni [en contra] que la gent regui. Estem en contra que s’especuli amb aigua del riu", ha etzibat Susanna Abella, també de la PDE. De fet, tot i l’oposició frontal dels regants de Lleida, la manifestació també ha comptat amb el suport del sindicat Unió de Pagesos, amb pancarta pròpia i amb la presència de dos tractors que encapçalaven la marxa.

La marxa que ha començat a les 12 del migdia al parc dels Xiribecs ha acabat poc abans de les 2 de la tarda davant del pont penjant d’Amposta, tota una icona de la ciutat, amb els parlaments de la Plataforma en Defensa de l’Ebre, la lectura del manifest a càrrec de la periodista i catedràtica de la Universitat de Barcelona, Amparo Moreno i diverses actuacions musicals. Ha quedat clar que les mobilitzacions continuaran i se n’ha anunciat una altra per a la primavera.