CRISI SANITÀRIA
Societat17/10/2014

Altre cop en guàrdia per l’Ebola

Alerta per un tercer religiós provinent de Libèria i un sanitari a Tenerife que va ser a Sierra Leone

Mario Martín Matas
i Mario Martín Matas

Barcelona“Aquest problema està encarrilat, afortunadament”, va dir dimecres al Congrés el president del govern espanyol, Mariano Rajoy. Menys de 24 hores després, les seves declaracions van perdre tota la validesa, en una nova jornada frenètica en què es van activar quatre protocols per possibles casos de la malaltia. Un religiós de l’orde de Sant Joan de Déu, la mateixa a què pertanyien els dos missioners repatriats i morts -Miguel Pajares i Manuel García Viejo-, que va tornar dissabte passat provinent de Libèria, i un sanitari que havia estat treballant en un centre per a malalts d’Ebola a Kenema (Sierra Leone) van fer disparar totes les alarmes. Al tancament d’aquesta edició, el missioner encara no havia ingressat al Carlos III.

Aquests dos casos, consistents perquè es tracta de persones que han tornat de dos països on l’Ebola està fent estralls, van deixar en un segon terme l’aparició de febre en un dels 68 contactes de baix risc de l’auxiliar d’infermeria Teresa Romero i en una anècdota l’alerta que es va activar a l’aeroport de Barajas per un passatger provinent de Nigèria que havia fet escala a París -a Nigèria fa dies que no es detecten nous casos i l’Organització Mundial de la Salut (OMS) està a punt de donar per extingit el brot en aquest país-. Al tancament d’aquesta edició, encara no se sabien els resultats de les analítiques dels quatre pacients per confirmar o desmentir la presència del virus.

Cargando
No hay anuncios

La situació semblava encarrilada després d’uns dies en què Romero ha experimentat una certa millora i sembla que està guanyant la lluita contra el virus, i amb els 15 contactes considerats d’alt risc ingressats a l’Hospital Carlos III sense presentar símptomes de la infecció, però l’epidèmia desfermada a l’Àfrica Occidental, on ja han mort prop de 4.500 persones, evidencia que la situació global pot seguir produint casos en molts altres països, com també ha passat als Estats Units.

Sis ingressats més

Cargando
No hay anuncios

La jornada d’ahir es va tancar amb sis nous ingressats per sospites d’Ebola. Tres a l’Hospital Carlos III de Madrid -el religiós provinent de Libèria, el contacte de baix risc i el viatger provinent de Nigèria- i tres més a l’Hospital de Candelaria de Tenerife -el sanitari i les dues persones que vivien amb ell.

L’orde de Sant Joan de Déu va emetre un comunicat a última hora en què subratllava que el missioner no havia tingut contacte amb cap malalt d’Ebola, perquè estava allotjat en un hospital de Monròvia tancat des de l’1 d’agost. L’aparició de febre i el fet que Monròvia sigui una de les ciutats més afectades pel virus van fer extremar les precaucions. En paral·lel, el treballador sanitari de Tenerife també va trucar per telèfon per avisar que tenia febre. Segons va informar Efe, es tracta d’un treballador del mateix hospital de Candelaria que havia passat uns dies a Sierra Leone treballant com a voluntari amb la Creu Roja i havia tingut un “contacte directe amb el virus”. Les autoritats sanitàries canàries van considerar que es tracta d’un cas “d’alt risc” i per això van decidir també ingressar en observació les dues persones que conviuen amb ell a Tenerife.

Cargando
No hay anuncios

El problema de l’ambulància

El contacte de Teresa Romero que les autoritats sanitàries havien considerat de baix risc, segons van informar ahir diversos mitjans, és el d’un home amb patologies prèvies que estava sent monitoritzat a distància. L’home és una de les set persones que van viatjar a l’ambulància que havia traslladat l’auxiliar d’infermeria fins a l’Hospital d’Alcorcón el 6 d’octubre. El vehicle no estava preparat per aïllar el personal sanitari i, de fet, va continuar circulant tot el dia traslladant més pacients. Aquest aspecte, juntament amb la falta d’explicacions fins ara del ministeri de Sanitat i de la Comunitat de Madrid sobre els sis dies que van passar entre que Romero va trucar per avisar que tenia febre i quan finalment va ser aïllada, segueixen sent els dos punts més foscos de la gestió de la crisi sanitària que ha fet el govern espanyol.