La lava del volcà de La Palma arriba al mar
El magma ha cremat plàstics d’hivernacles al seu pas, fet que ha produït núvols tòxics
BarcelonaS'ha confirmat la notícia abans del que s'esperava: la lava del volcà Cumbre Vieja, a La Palma, ha arribat al mar. Ha sigut aquesta matinada, deu dies després que entrés en erupció i, concretament, al terme del municipi de Tazacorte. La lava s'ha acumulat, primer, en un penya-segat costaner i, a poc a poc, part d'aquesta lava ha començat a caure a l'aigua, que es troba a un centenar de metres i a una temperatura molt inferior. Tot plegat ha passat més ràpid que el que els tècnics de l'Institut Volcanològic de les Canàries (Involcan), que s'han mostrat sorpresos, preveien. Segons explica a la televisió canària Claudia Rodríguez, geoquímica de l'Involcan, en tocar la lava el mar, s'ha produït un gran xoc tèrmic i s'ha format una columna de vapor que també conté àcid clorhídric, que és tòxic. Els barris més pròxims estan confinats i, segons els experts, la població hauria de mantenir-se confinada fins que es faci de dia i es puguin monitoritzar millor els efectes d'aquest núvol. Si bé els primers minuts la lava queia més a poc a poc, a mesura que ha avançat la nit les imatges han començat a mostrar com la lava es convertia en un riu brillant que, suaument, cau al mar.
El magma ja avançava aquest dimarts sense interrupció cap al municipi de Tazacorte, en direcció al mar, i a mitja tarda ja començava a vorejar la muntanya pròxima al municipi i se situava a uns 800 metres de la línia de la costa. Des que el 19 de setembre el Cumbre Vieja va entrar en erupció, la lava s’ha escampat per una superfície de més de 258 hectàrees, segons els càlculs del sistema europeu d’observació terrestre Copernicus, que ha xifrat en 686 les edificacions afectades (589 totalment destruïdes sota la lava) i en 21 els quilòmetres de carretera desapareguts.
En les últimes hores, des de la represa de l'activitat després que dilluns estigués unes hores inactiu, la lava del Cumbre Vieja s'havia tornat més fluida i més ràpida. Les autoritats canàries i el comitè director del Pla d’Emergències Volcàniques de les illes van confirmar que, després del silenci de dilluns, l’activitat del volcà havia canviat lleugerament. Ara la característica principal és que la lava és menys espessa, és a dir, té un aspecte més semblant a la dels volcans hawaians. En aquests moments continuen actives dues boques: una al con principal del Cumbre Vieja i l’altra per sota, que és la que emet magma més fluït i a una temperatura més alta. Ara la preocupació principal se centra en esclarir l'impacte que tindrà aquest fenomen al fons marí, perquè la temperatura de l'aigua pot augmentar molt significativament de cop, segons apunten els experts a la televisió canària.
Segons l’Institut Vulcanològic de les Canàries, des de dimarts el volcà expulsa menys cendra i material piroclàstic. L’organisme va explicar que havia entrat en una fase efusiva, que significa que les erupcions poden tenir menys protagonisme però que la lava corre més ràpid. De fet, a mitja tarda les autoritats van concretar que les roques de foc es desplaçaven ja a uns 300 metres per hora.
Durant el seu recorregut de baixada fins al mar, a més, la lava va arrasar dimarts algunes zones de cultiu i va cremar plàstics i fertilitzants “explosius” dels hivernacles. Això va provocar els primers núvols tòxics. Les autoritats van admetre que un d’aquests núvols, format bàsicament per amoníac, va afectar -al migdia- la zona d’El Pampillo, tot i que es va dissipar completament en poc temps. Amb tot, les autoritats canàries van subratllar que la qualitat de l’aire a les zones no evacuades és totalment segura.
Ajudes econòmiques
El consell de ministres va aprovar ja aquest dimarts la concessió de 10,5 milions d’euros per ajudar els damnificats. D’aquesta quantitat, prop de la meitat (5,5 milions) es destinarà a la compra de 107 habitatges a La Palma que hauran d’estar disponibles per ser ocupats immediatament, segons el decret. El paquet d’ajudes es limitarà als residents empadronats a l’illa que hagin perdut el seu habitatge habitual, siguin propietaris o llogaters.
Diumenge ja es va ordenar el confinament preventiu de San Borondón, Marina Alta, Marina Baja i La Condesa. Es recomana als veïns d’aquests municipis que s’estiguin en espais tancats per evitar les molèsties de la caiguda de cendra i l’impacte de gasos i material volcànic.