La lava de La Palma, a punt d'engolir un poble de 1.000 habitants

Els psicòlegs que atenen els veïns desallotjats descriuen episodis d'atacs de pànic i ansietat davant la incertesa

La lava ja ha entrat en un poble de Todoque, una localitat d'uns 1.200 habitants
Ara
22/09/2021
3 min

BarcelonaLa lava del volcà Cumbre Vieja, a l'illa de La Palma, ha alentit molt el desplaçament en direcció al mar: d'avançar 700 metres cada hora tot just després d'esclatar, a alentir el ritme a 120 metres l'hora aquest dimarts. Però, tot i anar més lenta, ja ha entrat al poble de Todoque, un petit municipi d'uns 1.200 habitants que ja havia estat desallotjat per l'aparició d'una nova boca eruptiva. Els veïns del poble han pogut entrar durant una estona a casa seva per agafar algunes pertinences: alguns se n'han endut fotos i quadres, i els que han tingut més temps han carregat electrodomèstics i mobles perquè el poble podria quedar esborrat pel volcà. "La lava engoleix les cases com si fossin de paper", ha explicat una veïna a Efe. Fins ara han quedat arrasades uns 165 habitatges.

La llengua que amenaça el poble de Todoque, l'últim abans del mar, avança "més ràpida i fluida" pel vessant del terreny, alimentada per la nova boca que es va obrir dilluns a la nit i que ha obligat a desallotjar un miler de persones. Ara ja són 6.500 les que han hagut de marxar de casa. La lava també s'escampa per una segona llengua, al sud-oest de l'illa, que té un "moviment mínim", de només dos metres per hora, i que els tècnics no saben si s'accelerarà.

De fet, els experts que estudien el volcà ja no s'atreveixen a fer càlculs sobre quan arribarà el magma al mar. "No en donarem cap xifra, sinó que esperarem esdeveniments", ha dit el director tècnic del Pevolca, Miguel Ángel Morcuende. Sí que tenen clar que el volcà continuarà en erupció: segons ha explicat Morcuende, la deformació acumulada a la superfície pròxima a la zona de l'erupció és de 25 centímetres, una dada "molt important" que demostra la tensió a la cambra interior del volcà i que confirma que "hi continuarà havent erupció". "Mentre hi hagi deformació tenim un problema clar. Aquesta és la dada fonamental", ha avisat.

Un "nerviosisme constant"

Mentrestant, a La Palma els veïns viuen amb un "nerviosisme constant". A les imatges del volcà s'hi ha afegit aquest dimarts la primera pluja de cendra, i a més molts veïns són conscients que la lava s'empassarà casa seva. "És molt dur –afirmen els habitants– veure que la lava ho arrasa tot i no hi pots fer res". "Per als que no viuen aquí és un esdeveniment cridaner i fins i tot bonic, però la gent ho està passant fatal", ha dit a Efe una veïna que es diu Beatriz.

És una barreja tan gran d'emocions que un equip de psicòlegs miren d'ajudar a canalitzar-la als diferents centres d'allotjament provisionals. "No és com un dol, és un dol", ha assegurat Cristina García, coordinadora del grup d'intervenció psicològica en emergències i catàstrofes de Santa Cruz de Tenerife, que actua sobre el terreny. Explica que s'estan trobant amb atacs de pànic, estats de commoció, gent que "no s'ho acaba de creure", atacs d'ansietat, gent que menja molt i d'altres que no han menjat res des de diumenge, o veïns que dormen tota l'estona per evadir-se i d'altres que no poden aclucar els ulls. Per a García, "el pitjor dels estats" és la incertesa que viuen centenars de veïns que no saben del tot si casa seva continua dreta o si ja ha quedat sepultada per la lava.

"Ens arriben veïns a qui acaben de desallotjar i que ho porten tot a sobre. Alguns tenen el dubte de si casa seva se salvarà o no. Hi ha molta ràbia, plors, impotència i negació", diu.

A banda dels habitatges, la lava ha engolit 400 hectàrees de terreny agrícola, 300 de les quals eren de plataners, segons una estimació de l'organització COAG Canàries. També hi ha 60 hectàrees de vinya afectades i una vintena d'hectàrees més d'alvocaters.

stats