CRISI SANITÀRIA

L’auxiliar amb Ebola millora: ja pren líquids

La família de Teresa Romero estudia emprendre accions legals contra el conseller de Sanitat i Ana Mato

Mariona Ferrer I Fornells
16/10/2014
3 min

MadridEntre l’equip mèdic del Carlos III finalment hi ha optimisme. Cada cop es tenen més esperances que l’auxiliar d’infermeria infectada amb el virus de l’Ebola superarà la malaltia. Després de deu dies ingressada, Teresa Romero continua greu però estable, amb alguns senyals de millora: ja s’aixeca, pren líquids, està més animada, té ganes de tornar a treballar i ahir va parlar durant deu minuts, per primer cop des que va ser ingressada, amb el seu marit, també aïllat a l’hospital. Ho va explicar una amiga de la família, Teresa Mesa, que va exercir de portaveu davant dels mitjans concentrats a les portes del centre sanitari.

Mesa va llegir un comunicat de Javier Limón, la parella de l’auxiliar amb Ebola, en què reclamava l’atenció de les autoritats mundials sobre el virus i demanava que “a cada nen que mori a l’Àfrica se li doni el mateix ressò que a l’Excalibur”, el gos de la parella, sacrificat per por que fos portador del virus. La mort de l’animal va ser un dels punts que justament no li va explicar a la seva dona, per por que perjudiqués el seu estat de salut, ja que encara té els pulmons afectats, va dir la portaveu.

Amb cautela, Limón també va abordar l’impacte que ha suposat la malaltia de Teresa Romero i l’intent de la Comunitat de Madrid de culpabilitzar-la. Limón no es creu les disculpes per carta del conseller de Sanitat, Javier Rodríguez, i per això està estudiant emprendre accions legals contra el conseller i la ministra de Sanitat, Ana Mato, a més de donar suport a la denúncia que ha presentat el Sindicat d’Auxiliars d’Infermeria contra l’administració per no haver protegit els treballadors contra agents biològics, va dir Mesa. El comitè especial va informar que ahir a la tarda va començar un nou programa de formació, però el sindicat de funcionaris va denunciar que tot continuava igual.

La pressió contra el conseller de Sanitat madrileny es va incrementar ahir per tots els fronts. La família de l’auxiliar va presentar al matí fins a 6.000 firmes que en demanaven la dimissió “pel que ha fet a la Teresa” i, poques hores més tard, el Sindicat de Tècnics d’Infermeria va afegir-s’hi presentant més de 33.000 firmes de professionals.

Però Rodríguez continua aferrat al càrrec. El govern espanyol, tot i haver canviat d’estratègia de discurs i ara lloar en cada declaració la professionalitat tant de Romero com dels seus companys, no ha reprovat les paraules del conseller. Ahir Ana Mato es tornava a examinar a les Corts, en aquest cas al Congrés, i ho feia amb diversos fronts, en què va acabar jugant a la llei del desgast, repetint fins a deu vegades la mateixa història. Primer responent a quatre preguntes a la sessió de control, després a dues interpel·lacions i finalment en la compareixença a petició pròpia a la comissió de sanitat de la cambra, que s’havia de fer avui.

En cap d’aquestes intervencions -els seus companys de govern la van deixar totalment sola a l’hemicicle- va voler desautoritzar Rodríguez. És més, va arribar a demanar a l’oposició que no faci “judicis de valor” quan qui els va començar a fer va ser el mateix conseller acusant l’auxiliar, fins a dues ocasions, de mentir sobre el seu estat de salut. La ministra es va escudar en la investigació per esquivar el tema.

L’oposició li va saltar a la jugular. Els socialistes li van criticar que respongués com un “contestador automàtic”; IU, que hagués fet una “campanya de linxament” contra l’auxiliar; CiU, que “s’adormís en l’autocomplaença”, i UPyD, que no qüestionés “l’obscenitat” del conseller. Mato només es va esquerdar un cop, quan va admetre que “probablement” no ho han fet tot bé i que “hi havia moltes coses a millorar”.

Obama s’oblida de Rajoy

La ministra viatja avui a Brussel·les per assistir a la reunió d’urgència del Consell de Sanitat de la UE, que abordarà si recomana instal·lar controls tèrmics als aeroports contra l’Ebola. França va avançar ahir que ho començaria a fer, si bé no va precisar per a quins vols. Ho va fer després que, a petició del president dels EUA, Obama abordés en una conferència telefònica l’epidèmia pel virus amb els seus homòlegs de França, Alemanya, el Regne Unit i Itàlia. Obama no va convidar Mariano Rajoy.

stats