L'autor de la brutal agressió a un ucraïnès, disposat a entrar a la presó
La víctima es va debatre diversos cops entre la vida i la mort i, dos anys després, encara arrossega greus seqüeles de les lesions
BarcelonaL’11 d’octubre del 2014 l’Oleksander, un ciutadà ucraïnès que havia vingut a passar uns dies amb el seu cunyat a Barcelona, va rebre una pallissa a la sortida d’una assemblea del Comitè Català de Solidaritat amb els Antifeixistes Ucraïnesos, que s’havia celebrat al local de La Torna del barri de Gràcia de Barcelona. Hi va anar per casualitat, però algú el va confondre amb un militant d'ultradreta que volia rebentar la trobada. Tres joves el van acorralar i li van clavar diversos cops de puny i un d’ells li va acabar clavant un cop al cap amb un casc de moto que el va fer estar 47 dies en coma a l’hospital. La víctima es va debatre diversos cops entre la vida i la mort i, dos anys després, encara arrossega greus seqüeles de les lesions.
Segons fonts pròximes al cas consultades per l’ARA, les defenses dels nois i les acusacions han arribat a un acord de conformitat que es rubricarà definitivament la setmana que ve als tribunals: l’autor del cop de casc està disposat a acceptar quatre anys de presó -ja ha estat un temps entre reixes com a mesura preventiva per aquest cas- i els altres dos acusats acceptarien una condemna de tres anys. La víctima, que ara viu a Ucraïna, va acceptar fa uns mesos una indemnització de 170.000 euros i s’ha retirat del procés.
Una agressió per motius polítics
El fiscal de delictes d’odi, Miguel Ángel Aguilar, va tenir clar des del principi que darrere de la brutal agressió s’hi amagaven motius polítics. Els tres acusats, d’ideologia antifeixista, van anar al local després dels rumors que hi havia ciutadans ucraïnesos d’extrema dreta. Les acusacions van voler establir des d’un inici una sèrie de línies vermelles en el cas: l’agressió de Gràcia era un intent d’homicidi per motius ideològics. Segons fonts jurídiques consultades, aquesta és una de les línies de l’escrit de conformitat que també inclou un agreujant d’abús de superioritat.
Un dels fets que va desencadenar l’acord, segons l’advocat de la víctima, Sebastià Martínez Ramos, és el fet que el principal acusat “reconegués els fets i demanés perdó”. Explica que des del principi, els nois van estar d’acord a indemnitzar la víctima, tot i que finalment la quantitat pactada ha sigut inferior a la que s’havia estudiat inicialment. Martínez Ramos parla d’un “cas paradigmàtic” a l’hora de definir la investigació i destaca el gran paper del jutge instructor, Xavier Paulí, i del fiscal del cas.
El cop de casc que va rebre l’Oleksander va causar-li una fractura cranial amb greus lesions cerebrals. El seu lletrat explica que les lesions l’han deixat “tocat de per vida”. Ja no pot treballar d’enginyer i arrossega grans seqüeles.
L’acord de conformitat, que s’haurà de ratificar la setmana vinent, també inclou una pena de menys d’un any de presó per a tres nois més que no van arribar a participar en l’agressió tot i que acompanyaven els altres tres acusats.