L'augment del copagament farmacèutic es començarà a cobrar a Catalunya el 15 d'agost
Segons administracions i farmacèutics, hi ha normalitat en el primer dia laborable de la implantació del nou sistema
BarcelonaEl 15 d'agost és la data a partir de la qual els ciutadans catalans hauran de començar a abonar l'augment de copagament farmacèutic corresponent al mes de juliol, segons fonts del departament de Salut. El nou sistema es va implantar aquest diumenge a nivell estatal però a Catalunya s'ha fet amb un sistema transitori, mitjançant el qual els usuaris abonaran l'augment a un mes vençut. Tant el departament de Salut com el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i el ministeri de Sanitat han coincidit que la normalitat ha sigut la tònica principal durant el primer dia laborable del nou sistema, que per primera vegada comportarà que els pensionistes hagin d'aportar part del cost dels fàrmacs.
Des d'aquest diumenge els actius amb rendes inferiors a 18.000 euros a l'any continuaran aportant el 40% del cost dels medicaments però els pensionistes han passat a pagar-ne un 10%, amb un màxim de vuit euros al mes. Les rendes d'entre 18.000 i 100.000 euros abonaran el 50% els actius i el 10% els pensionistes, aquests últims amb un màxim de 18 euros al mes. Per a les rendes de més de 100.000 euros les aportacions seran d'un 60%, tant actius com pensionistes, però aquests últims amb un topall de 60 euros al mes.
A Catalunya, però, i a causa de la impossibilitat de tenir a punt els sistemes informàtics per garantir que no s'excedeixen els topalls, els farmacèutics entreguen un tiquet als usuaris on els informen que els medicaments comprats estan subjectes al nou sistema però que la quantitat no es cobrarà fins al proper mes o la següent vegada que visitin la farmàcia.
Fonts de Salut han concretat que serà a partir de la segona quinzena d'agost quan els farmacèutics reclamaran els diners als ciutadans corresponents al juliol, ja que serà llavors quan els sistemes informàtics del Servei Català de la Salut (CatSalut) hauran detectat quina és l'aportació econòmica que han de fer els ciutadans en funció del seu nivell de renda i l'hauran posat en coneixement de les oficines de farmàcia.
El pagament es continuarà fent a mes vençut fins a l'1 d'octubre, quan està previst que els sistemes informàtics ja estiguin a punt per garantir que no s'excedeixen els topalls.
Per la seva part, fonts del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona han explicat a l'ACN que no hi hagut problemes durant tota la jornada perquè l'únic canvi ha sigut que els apotecaris han d'entregar un tiquet a l'usuari. A banda, però, han reconegut que han d'invertir més temps a informar els ciutadans perquè n'hi ha alguns que desconeixen els canvis.
Problemes informàtics a l'Estat
El ministeri de Sanitat ha assegurat que el nou copagament ha començat a funcionar "amb normalitat i sense gairebé incidències". Han afegit que cap comunitat ni col·legi oficial els ha fet arribar problemes de gravetat en la prescripció ni en la dispensació dels medicaments. Menys d'una de cada 10.000 receptes, dels 4,5 milions que s'emeten cada dia, ha generat alguna incidència.
Tot i això, han informat que les principals incidències registrades han sigut problemes de connexió en el sistema informàtic local, l'entrega de receptes on no constava el codi d'aportació de l'usuari i consultes dels farmacèutics per verificar el codi d'aportació.
El ministeri ha valorat "l'esforç" organitzatiu de les comunitats per posar en marxa aquest nou sistema i ha agraït la "col·laboració" dels ciutadans i dels professionals sanitaris, farmacèutics i metges.