Un sobrecost d’11 milions a les Glòries
Una auditoria confirma 19 mesos de retard a les obres i l’Ajuntament demana aval jurídic per sancionar
BarcelonaLes obres del projecte més gran de Barcelona acabaran amb almenys un any i mig de retard -19 mesos, en concret- i un sobrecost de gairebé 12 milions d’euros. L’auditoria externa encarregada per l’Ajuntament ha confirmat que les obres de la plaça de les Glòries han costat per ara un 19,6% més del preu d’adjudicació, que va ser de 60,1 milions d’euros. Davant les irregularitats, el govern d’Ada Colau ja ha demanat un informe tècnic i un de jurídic per saber si hi ha possibilitats de sancionar les empreses responsables del desajust.
Les conclusions de l’auditoria externa, elaborada per l’Institut de Tecnologia de la Construcció de Catalunya, són reveladores. L’informe conclou que la unió temporal d’empreses (UTE) va guanyar el concurs gràcies a una rebaixa del 24,3% del preu de licitació que proposava l’Ajuntament, que era de 80 milions. Segons l’informe, aquesta oferta suposava un “risc econòmic rellevant que fa molt difícil el normal desenvolupament de l’obra”.
Les obres de les Glòries són objecte d’investigació en el cas 3% de presumpte finançament irregular de CDC, però l’auditoria no s’hi refereix en cap moment. Aquest informe va néixer arran d’una proposició de la CUP aprovada per unanimitat al ple abans de les últimes detencions a empresaris i alts càrrecs de CDC, el febrer passat.
“Informació incompleta”
En canvi, l’auditoria sí que s’estén per explicar les causes de l’endarreriment i el sobrecost. Així, assenyala una “incompleta informació prèvia” sobre les infraestructures ferroviàries existents, que, malgrat tot, el projectista va donar per bona “sense fer comprovacions”, de manera que va acabar fent unes “previsions i avaluacions optimistes”.
“El projectista va desenvolupar un projecte molt exhaustiu i detallat però va ser optimista a l’hora de considerar els condicionants externs”, afirma l’auditoria, que també indica que es va fer una “avaluació dels riscos econòmics i temporals poc conservadora”.
A més, s’han detectat també “causes sobrevingudes” que han endarrerit el projecte. Per exemple, no es va tenir en compte que l’horari per fer obres és de 8.00 a 20.00 h i que no es podia treballar durant tot el dia com volia l’empresa, s’han hagut d’enderrocar estructures de formigó de construccions antigues i desplaçar un col·lector. De fet, una de les claus per explicar el desajust del temps i de diners és l’enorme diferència entre els plànols i la realitat que es va descobrir sota la plaça en començar a excavar.
“La informació incompleta de la documentació prèvia de la qual es disposava ha sigut un dels elements determinants”, diu el text. Per exemple, es va detectar que un mur pantalla d’un túnel d’Adif de la línia que va a Maçanet estava a més profunditat del que preveien els plànols. Això va fer revisar tot el projecte i enfonsar l’estructura del túnel soterrat per als cotxes 1,55 metres més del previst al pressupost. L’auditoria també apunta el “molt deficient estat” de les infraestructures d’Adif.
Això no és tot. Segons l’auditoria, també va ser poc realista dividir en dues parts iguals el projecte que inicialment era un de sol sense tenir en compte que les principals obres es farien en la primera fase.
Amb tot, la tinent d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, va assegurar ahir que el consistori no acceptarà “de cap de les maneres més retards ni sobrecostos injustificats” en unes obres “centrals” per a la ciutat. Per això l’Ajuntament ja ha encarregat un informe tècnic i un de jurídic que avaluï les possibilitats legals que hi ha per sancionar els responsables, que l’auditoria assenyala que són les UTE projectistes i constructores.
La redacció del projecte dels túnels de les Glòries es va adjudicar a la UTE formada per Esteyco i Transfer, i les obres estan adjudicats a Romero Gamero, Benito Arnó e Hijos, Copisa i Comsa. Segons l’auditoria, aquesta UTE “no disposa dels recursos adequats per disminuir els retards generats”.
Possibles sancions
Com tots els contractes, l’adjudicació de les Glòries estableix sancions i fins i tot la rescissió de l’acord si hi ha incompliments. L’Ajuntament, però, és prudent i demana temps per avaluar quines responsabilitats es poden atribuir a cada empresa. Les obres havien d’acabar al mes de maig, però només s’ha executat el 60% del projecte.