L’art de fer la tradicional botifarra d'ou

Per Dijous Gras no pot faltar a taula la típica menja documentada des de fa més de tres segles

Ara
12/02/2015
1 min

BarcelonaPer Dijous Gras no pot faltar a taula la tradicional botifarra d’ou, una recepta documentada des de fa més de tres segles. El vicepresident del Gremi de Carnissers, Cansaladers i Xarcuters de Barcelona explica com es fa: carn magra, cansalada, papada de porc i deu quilos d’ous per cada quilo de carn. Es barregen aquests ingredients ben picats i es couen durant 45 minuts. Així s'obté la tradicional botifarra d’ou, que no pot faltar a taula per Dijous Gras. La tradició de menjar-ne està documentada des de finals del segle XVII a les masies barcelonines.

“Era una manera d’allargar la proteïna càrnia, ja que el porc el mataven per Sant Martí i per Carnaval ja en quedava poc. Si afegien ou a un quilo de carn els sortien dos quilos de producte”, explica en Pròsper Puig, vicepresident del Gremi de Carnissers, Cansaladers i Xarcuters de Barcelona, que prepara les botifarres a la cansaladeria Puig, a l’Eix Comercial de Sant Andreu, fundada per la seva família a mitjan segle passat.

Juntament amb els llardons, és el producte típic d’aquestes dates, una època en què els excessos del Carnaval servien per entrar de més bon humor al règim de la Quaresma.

“La tradició no s’ha perdut. En quatre dies acostumem a vendre uns 200 quilos de botifarra d’ou i, pel que fa a aquest producte, la crisi no es nota, sobretot perquè s’ha recuperat molt a les escoles”, comenta Puig.

El preu es manté entre els 10 i els 12 euros per quilo (prop de quatre botifarres) però pot variar en funció de la seva qualitat. “Alguns, per estalviar, hi posen menys carn i més greix, però el gust no és el mateix”, adverteix.

stats