El LAPAO ja és al Constitucional
L'oposició a les Corts d'Aragó presenta el recurs contra la llei de llengües al TC
Barcelona.La llei de llengües aprovada per les Corts d'Aragó que denomina el català com a LAPAO i l'aragonès com a LAPAPYP s'ha convertit en la "riota" de la comunitat científica. Així de contundent es va mostrar ahir el diputat de la Chunta Aragonesista, Chesús Yuste, durant la presentació del recurs d'inconstitucionalitat contra la normativa al Tribunal Constitucional (TC). Yuste va actuar com a portaveu dels partits de l'oposició de les Corts d'Aragó -PSOE, CH i IU-, que estan en contra de la llei, que va ser aprovada el 9 de maig, i dels altres partits al Congrés de Diputats que els van donar suport testimonial, entre els quals hi ha CiU, ERC i el PSC.
Segons el diputat de la Chunta, la normativa discrimina els ciutadans que parlen llengües "mil·lenàries" com l'aragonès i el català, "que s'utilitzava abans a l'Aragó que a Barcelona". El president del partit, José Luis Soro, que va acompanyar Yuste, va ser encara més contundent i va titllar el govern aragonès "d'acomplexat i analfabet". Soro va afegir que la llei ha provocat que els aragonesos facin el "ridícul davant un important retrocés en els drets dels ciutadans". En la mateixa línia es va pronunciar el senador del PSOE, José María Becana, que va qualificar la llei "d'autèntic nyap" i va assegurar que l'únic que busca és "centralitzar i unificar a l'estil franquista".
Suport de CiU i ERC
El portaveu del CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, i el portaveu adjunt, Pere Macias, van ser els dos representants de la Federació que van donar suport a la iniciativa. Segons Macias, que va reconèixer que al principi no es van plantejar encapçalar cap moviment, el LAPAO és una "autèntica barbaritat". Pel que fa a ERC, també hi va donar el seu suport el portaveu Alfred Bosch, que va admetre que tenen una certa "reserva" a acudir al TC perquè és un "tribunal desacreditat". Tot i així, va justificar el seu suport perquè "serveixi de primer pas per recórrer a Europa". Seguint la línia d'altres diputats, Bosch va afegir que "passi el que passi a l'Aragó, el català té totes les possibilitats del món".