BARCELONA

El doble d’inspectors contra els pisos turístics

L’Ajuntament presenta un paquet de mesures contra l’incivisme després dels casos de la Barceloneta

Núria Martínez
04/09/2014
3 min

BarcelonaL’Ajuntament de Barcelona doblarà a partir de la tardor el nombre d’inspectors dedicats a detectar els apartaments turístics il·legals per intentar combatre l’incivisme. Ho van anunciar els tinents d’alcalde Sònia Recasens i Antoni Vives a la comissió extraordinària conjunta d’economia i d’hàbitat urbà dedicada a abordar el model turístic. Es passarà de 60 a 120 agents. Són funcionaris que hauran de detectar problemes de convivència, amb especial atenció als pisos turístics. També vigilaran allotjaments, com els pisos que funcionen com a albergs, i podran imposar sancions més dures. Les inspeccions especials s’ampliaran a altres barris que concentrin aquests tipus d’allotjaments turístics.

20 mesures

Després de les reivindicacions dels veïns de la Barceloneta, el govern municipal va voler escenificar ahir que fa accions contra el turisme incívic i va presentar un paquet de vint mesures. Recasens va anunciar que l’Ajuntament demanarà al Govern poder modificar el destí de la taxa turística. En lloc d’utilitzar-lo per a la promoció turística, la tinent d’alcalde va argumentar que el consistori vol usar l’impost per “conservar els destins turístics” i compensar els “costos derivats de la gestió del turisme”. Aquesta és una de les demandes que la majoria de l’oposició reclamava al consistori per combatre el turisme incívic.

Una altra novetat és que a partir de l’1 de novembre els autocars ja no podran aparcar a la plaça Ramon Berenguer (a la Via Laietana). Hauran de fer-ho al Moll de la Fusta, al passeig Lluís Companys, a la plaça Catalunya i al Consolat de Mar. Entre les polítiques que es van avançar ahir destaquen que es “blindaran” les zones amb més pisos turístics, s’enduriran les sancions als pisos turístics il·legals i el consistori comprarà habitatges en barris amb elevada concentració turística, per llogar-los després a “preus assequibles”. Vives es va comprometre a limitar el nombre d’habitatges d’ús turístic en zones denses i amb més pressió. “No pot ser que sigui tan senzill obrir un pis turístic i, en canvi, tan complicat tancar-lo”, va denunciar el tinent d’alcalde, que va prometre que s’explorarien “noves mesures dins dels límits de la normativa actual”. Recasens també va explicar que el consistori ha tornat a sol·licitar als portals d’allotjaments entre particulars com Airbnb que eliminin de les seves pàgines web els allotjaments sense llicència.

L’oposició ho troba “insuficient”

Tots els partits de l’oposició van coincidir a dir que aquestes mesures arriben “tard” i van denunciar que “són insuficients”. Durant les seves intervencions les formacions es van mostrar molt dures amb la gestió del consistori i van criticar que en l’última setmana s’hagin fet el 20% de les inspeccions que s’havien fet els últims 7 anys. Sara Jaurrieta, del PSC, va demanar la dimissió de Mercè Homs, regidora de Ciutat Vella.

Raval, Casc Antic i Gòtic, contra els hotels

Sota el lema “Tots som Barceloneta”, veïns del Raval, del Casc Antic i del Gòtic van convocar ahir concentracions simultànies en tres punts diferents de Ciutat Vella per denunciar el model turístic de la ciutat. A les concentracions, en què s’han reunit una vintena de persones, s’ha insistit que el problema “real” no és el “turisme de borratxera o incívic” sinó el model turístic que implanta l’Ajuntament. A diferència de la Barceloneta, el problema de Ciutat Vella diuen que són els hotels i no els pisos.

stats