L’Ajuntament de Barcelona atén 100 víctimes de tràfic per a l’explotació sexual en un any

La regidora de Feminismes, Laura Pérez, reclama una llei integral contra el tràfic de persones

Una prostituta espera clients al costat del cementiri de Montjuïc, a Barcelona.
Enric Borràs
02/05/2018
2 min

BarcelonaLa unitat contra el tràfic d'éssers humans de l'Ajuntament de Barcelona, que es va posar en marxa el gener del 2017, ha atès 109 persones –i el seu entorn familiar– durant el primer any de funcionament, segons dades que ha facilitat aquest dimecres l'Ajuntament de Barcelona. De les ateses, 100 són víctimes de tràfic per a l'explotació sexual, tres de tràfic per a l'explotació laboral, cinc d'explotació sexual sense tràfic, i una d'explotació laboral sense tràfic. Totes les víctimes són estrangeres, de 20 països diferents –la meitat, nigerianes–, i la gran majoria són dones.

La responsable de la unitat municipal contra el tràfic de persones ha explicat que atendre un sol d'aquests casos implica tants reforços i recursos com els que calen per a 22 víctimes de violència masclista. A principis del 2017 l'equip tenia tan sols dues persones, però ara ja en són cinc. Durant aquest primer any dotze de les ateses han rebut el reconeixement formal com a víctimes per part de la policia, i onze han testificat en quatre processos judicials diferents. La unitat també ha atès víctimes en set processos judicials oberts abans del 2017 i d'un altre cas que va acabar en condemna l'any passat.

De les ateses, 105 són dones –16 de les quals transsexuals–, i quatre, homes. I la majoria són joves: un 82% tenien menys de 29 anys. En tots els casos, segons ha explicat la responsable de la unitat municipal, el procés per ajudar-les a recuperar-se és molt llarg, i acostuma a durar entre vuit i deu anys. Una de les complicacions principals és la de garantir-ne la seguretat, “sobretot quan entren en el procés judicial”, ha explicat la regidora de Feminismes, Laura Pérez. Les organitzacions que les exploten les amenacen a elles i, sovint, també a les seves famílies, que continuen al país d'origen. Per aquesta raó Pérez ha demanat que es comenci a treballar de seguida en una llei integral contra el tràfic d'éssers humans.

La unitat de l'Ajuntament està pensada per treballar en coordinació amb altres serveis públics, els cossos policials i entitats especialitzades, i atén qualsevol víctima potencial centrant-se a garantir-ne la seguretat i a fer-ne un acompanyament jurídic, psicològic i integral. Tot i així, també ha hagut d'actuar d'urgència en algunes situacions, com en el cas de dues germanes del Paraguai a les quals la seva tieta obligava a prostituir-se. Un barceloní –que era voluntari d'una entitat– va entrar en contacte amb una de les noies i va avisar la unitat municipal, que les va poder atendre. Segons una treballadora de la unitat, les dues patien molta violència de la seva tieta i també dels clients que les obligava a atendre.

stats