Colau blinda Sant Antoni a nous bars i botigues durant un any
La mesura pretén frenar la proliferació de locals de souvenirs i protegir el comerç local i el descans dels veïns
BarcelonaL’Ajuntament de Barcelona, liderat per Ada Colau, ha anunciat aquest dilluns a una suspensió de llicències en vint illes del barri de Sant Antoni, corresponents als voltants del mercat. Amb aquesta mesura, el govern municipal vol guanyar temps per definir els usos de l’entorn mentre el mercat afronta la recta final de la reforma, que ha d’acabar-se a finals d’any. L’objectiu de la moratòria, segons ha explicat el consistori a través d’un comunicat, és frenar la proliferació de bars i locals de 'souvenirs', així com protegir el comerç local i el descans dels veïns.
“El que volem és que no hi hagi determinats tipus d’usos que acabin monopolitzant els espais d’aquesta zona”, ha explicat la regidora de l’Eixample, Montserrat Ballarín (PSC), que ha destacat que la suspensió es fa perquè durant la redacció de la normativa no es produeixi un increment important de sol·licitud de llicències i autoritzacions “contràries” als objectius del propi pla. “Hem de garantir l’equilibri entre les diferents activitats i preservar un dels barris emblemàtics de la ciutat tenint en compte la transformació que comportarà el nou mercat”, ja afegit la tinent d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz (BComú), que ha destacat la importància de preservar el barri “per als veïns”. En els darrers mesos, Sant Antoni ha estat una de les zones de la ciutat que han viscut un increment més gran dels preus del lloguer, amb pujades de fins al 30% i la corresponent expulsió de veïns.
235 ja estan en marxa
En concret, l’àrea on no podrà obrir cap nou restaurant, bar o establiment de pública concurrència està delimitada pels pels carrers de Sepúlveda, Casanova, Marquès de Campo Sagrado, Calàbria, ronda de Sant Antoni, de Sant Pau i avinguda del Paral·lel. En aquest entorn, que és el radi d’influència directe del nou mercat, no s’atorgaran temporalment noves llicències per a exhibicions o espectacles realitzats en recintes coberts; activitats musicals, de restauració, audiovisuals o de joc i atraccions –excepte ludoteques–; bodegues, comerç alimentari amb degustació, orxateries i gelateries –encara que no tinguin degustació– i menjars preparats. Tampoc s’admetran nous establiments de venda de 'souvenirs' i productes adreçats principalment a turistes.
En el moment de la moratòria hi ha 235 projectes que ja tenien la llum verda i que ja operen al barri. Corresponen a llicències per a espectacles, musicals, restauració, degustació, plats preparats, bodega, caramels i gelats, 'souvenirs' i jocs i atraccions. La suspensió no inclou les activitats previstes en el recinte interior del Mercat de Sant Antoni, ja que estan sotmeses a un règim específic regulat per l’Institut Municipal de Mercats.
Les obres de remodelació del mercat han d’acabar aquest any i, segons l’Ajuntament, permetran “modernitzar i posar en valor tot l’espai de venda del mercat”, així com “reactivar i potenciar” el comerç de proximitat. A més, es crearà un espai museístic i s’obriran els patis interiors del mercat com a places públiques. Segons Ballarín, la mesura vol garantir que el comerç local tingui “les mateixes oportunitats” en el moment que s’obri el mercat i també poder assegurar una “bona convivència al barri”.
Els veïns celebren la moratòria
Un cop el mercat de Sant Antoni torni a obrir les portes, el consistori preveu que es converteixi en un nou punt d’atracció turística de la capital catalana. En aquest sentit, per als veïns de Sant Antoni, la moratòria és una mesura necessària per evitar que el barri es converteixi en un “monocultiu” turístic, gastronòmic i d’oci. “La moratòria és una qüestió de vida o mort, és indispensable”, valora Xavier Caballé, portaveu de la plataforma Fem Sant Antoni, que subratlla que els veïns encara han de debatre a fons la proposta de l’Ajuntament, que van conèixer ahir mateix. Des de l’Associació de Veïnsi Veïnes de Sant Antoni, el seu president, Pep Sala, celebra que “tot el que sigui mantenir el comerç tradicional i de xarxa” a l’entorn del mercat és “una bona notícia”, encara que lamenta que se n’hagin hagut d’assabentar “per la premsa”.
De cara a l’any que queda per endavant, durant el qual l’Ajuntament ha de decidir els usos de l’entorn del mercat, els veïns tenen clar què és el que volen. “Cada perruqueria, cada cristalleria i cada comerç del barri que ha tancat ha estat substituït per un restaurant o una terrassa. Volem mantenir el comerç de proximitat i que no tot es converteixi en franquícies i restaurants”, reivindica Caballé, que lamenta que molts propietaris prefereixen llogar a locals de restauració perquè així poden cobrar més pel lloguer. “A Sant Antoni tenim un greu problema amb els preus del lloguer”, recorda.
Pel que fa al model urbanístic, els veïns estan pendents de la pacificació del l’entorn del mercat, on està prevista una de les superilles que prepara el govern d’Ada Colau, que des de Fem Sant Antoni veuen amb bons ulls com una manera de “recuperar espai per als veïns”-