L'Ajuntament xifra en un 6% la baixada de trànsit pel Dia Sense Cotxes
L'ús del Bicing ha crescut un 19% les primeres hores del dia
BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ha detectat una disminució del 6% en el trànsit i un augment de l'ús del Bicing d'un 19% en les primeres hores del Dia Sense Cotxes. Durant la jornada queden tallats 76 carrers i només es permet el pas de transport públic, taxis i bicicletes a Gran de Gràcia. A Via Laietana també hi ha importants restriccions per al pas del vehicle privat. Carles Reyner, intendent adjunt de la divisió de Trànsit de la Guàrdia Urbana, ha confirmat aquest descens del trànsit tot i que en moments puntuals hi ha hagi hagut algunes retencions.
"Pensem que l'objectiu que perseguíem l'hem aconseguit", ha dit. La regidora de Mobilitat, Mercedes Vidal, ha subratllat que la idea és comprovar "com pot ser una ciutat sense cotxes". "Això ha de perdurar i hem de ser capaços de fer un canvi de mobilitat", ha assenyalat. Vidal ha apuntat que més enllà dels talls al trànsit, l'important de la jornada són les activitats organitzades per casals i escoles que tenen un valor pedagògic i serveixen per demostrar com pot ser la ciutat sense cotxes.
En les primeres hores, s'ha registrat un descens del 6% en el trànsit i un augment de l'ús de la bicicleta. "Anem pel bon camí, però encara queda tot el dia", ha afegit Vidal. La Guàrdia Urbana ha recomanat que s'utilitzi el vehicle privat durant el dia. Reyner ha confirmat aquesta disminució tant a les rondes com també al centre, tot i que en alguns moments puguin produir-se retencions perquè "sempre queda gent que no ho sap".
Coincidint amb el Dia Mundial Sense Cotxes, Barcelona promou les activitats al carrer i talla el trànsit d'algunes vies per demostrar que pot ser una ciutat pacificada al trànsit. Per segon any consecutiu, la jornada té lloc en un dia laborable, i a més just a les portes del pont de la Mercè, ja que dilluns és festiu local.
Enguany es tallen 76 carrers principalment secundaris i d'àmbit local. 30 talls són al matí, 32 a la tarda i 14 duren tot el dia. S'organitzen més d'un centenar d'activitats programades per equipaments i entitats, com tallers, activitats infantils, passejades amb bici, lectures i jocs al carrer.
A la Via Laietana s'ha implantat un carril bici bidireccional al centre de la calçada, eliminant així el trànsit privat de pujada i el carril esquerre de baixada. La pujada és exclusivament per al bus, el taxi i els autocars entre les 8 i les 21 hores.
El carrer de Gran de Gràcia està tallat per al vehicle privat entre les 11 i les 21 hores i només hi poden circular autobusos, taxis, autocars i bicicletes. El tall ha començat més tard per no interrompre les operacions de càrrega i descàrrega de comerços i restaurants.
Una de les novetats d'aquest any és la cruïlla de Borrell amb Tamarit, que s'ha convertit en la 'Cruïlla per a la Qualitat de l'Aire". El trànsit està tallat de 6 a 22 hores i s'hi organitzen activitats relacionades amb la contaminació atmosfèrica i els problemes de salut que causa.
Més transport públic
En previsió d'un augment de la demanda de transport públic, la xarxa de metro s'ha reforçat amb més trens a les línies convencionals (un tren més a les línies de la 1 a la 5) i més personal a les estacions que poden experimentar més afluència, sobretot als eixos de Via Laietana i passeig de Gràcia - Gran de Gràcia.
Pel que fa als autobusos de TMB, disposen de condicions més favorables per circular en les dues artèries principals en què quedarà restringit el trànsit privat motoritzat, la Via Laietana i Gran de Gràcia. Al voltant de la 'Cruïlla per la Qualitat de l’Aire' de Tamarit - Borrell es desviaran les línies 13, 24, 41, 55 i 91 de 9 a 21 hores. En altres sectors de la ciutat, els talls de trànsit afectaran d'altres línies (entre una i tres en cadascun) durant unes hores.