Educació

"És una oportunitat única": la vacuna rellança les ganes d'Erasmus

Les principals universitats catalanes han rebut més sol·licituds que abans de la pandèmia

Clara López Alcaide
i Clara López Alcaide

Barcelona"M'he animat a demanar-ho perquè ja estic a tercer, i si no ho faig l'any que ve, ja no ho faré mai". La Cristina Cos estudia ciències polítiques i de l'administració a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i l'any que ve anirà d'Erasmus a Rotterdam, Holanda. Fa uns dies, va rebre un correu de la universitat de destí: "De moment m'han dit que estan fent totes les classes online, excepte alguna presencial". Espera que, després d'un curs marcat per les restriccions del covid-19, "amb classes a distància i sense veure els companys", l'experiència li doni l'oxigen que necessita. "No crec que sigui igual que abans de la pandèmia, però no crec que sigui pitjor que l'any que hem viscut aquí", confessa.

Cargando
No hay anuncios

Com la Cristina, milers d'estudiants universitaris realitzaran estades a l'estranger el curs que ve. Segons dades a les quals ha pogut tenir accés a l'ARA, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha rebut 1.510 sol·licituds per participar en programes de mobilitat, una xifra que supera en un 19% els nivells prepandèmia (el curs 2019-2020 van ser 1.271, és a dir, 239 sol·licituds menys). La dada és semblant a la d'altres universitats catalanes: a la UPF s'espera que la xifra d'estudiants que gaudeixin d'una estada internacional el curs vinent arribi a doblar la d'aquest any (309) i s'enfili fins als 771. A la Universitat de Barcelona (UB), l'increment és molt lleu i es preveu que marxin a estudiar a l'estranger 1.886 alumnes, mentre que abans de la pandèmia, el curs 2019-2020, van ser 1.883, tres menys.

L'Ariadna Zaragoza i la Cristina Martínez, alumnes de tercer curs de dret a la Universitat de Barcelona (UB), agafaran un avió cap a Roma al setembre. O això esperen. És el segon cop que demanen una plaça per estudiar a l'estranger, uns plans que l'esclat de la pandèmia va acabar truncant. "Pensava que s'allargaria uns mesos, però quan ens va arribar el correu de confirmació portàvem un mes confinats i ja et comences a fer a la idea", explica la Cristina. Totes dues van renunciar a l'assignació amb el pensament de marxar tan bon punt la situació millorés. "Crec ara és el moment", diu l'Ariadna. "Al final és una cosa que si no fem ara, no la farem mai. Tot i que sigui en aquestes condicions, ho vull fer".

Cargando
No hay anuncios

Un curs marcat pel virus

La irrupció del covid-19 va truncar les expectatives de milers d'estudiants universitaris que van veure com els confinaments i les restriccions redefinien els seus plans d'estudiar a l'estranger. Davant aquesta situació, alguns d'ells, com la Cristina i l'Ariadna, que encara no havien marxat, però que ja havien confirmat la seva estada per al curs vinent, van decidir cancel·lar-la. A la UAB, per exemple, la xifra de renúncies va augmentar més d'un 20% respecte del curs passat i el nombre d'estudiants que van marxar amb algun programa de mobilitat es va reduir a la meitat (concretament, es va passar de 927 alumnes el curs 2019-2020, a 497 el curs 2020-2021).

Cargando
No hay anuncios

Des del Govern reconeixen l'efecte que ha tingut el virus en una tendència que s'estava consolidant any rere any: la creixent demanda d'estudiar fora dels universitaris catalans. Tot i això, asseguren que "la ràpida resposta de les universitats" als nous formats, com la docència online, han pal·liat un impacte que en un inici s'esperava més gran. "La pandèmia ha afectat l'increment que anàvem tenint al sistema universitari, però si les universitats no haguessin fet res, probablement la mobilitat hauria estat gairebé nul·la", apunta el secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Josep Ribas.

Cargando
No hay anuncios

"Jo ja estic contenta"

A la Neus Linares, en canvi, les ganes de viure l'experiència no la van frenar. Va arribar a París el setembre del 2020 i ràpidament va haver d'adaptar-se a les classes a distància i a unes estrictes mesures de contenció del virus, que feien més difícil viatjar i gaudir de l'oci nocturn a la ciutat. "Al novembre el confinament era gairebé total, va ser llavors quan vaig decidir que per estar sola tancada a casa, tornava a Barcelona". S'hi va estar fins al gener. "Després de Reis ja estava agafant el cotxe amb la família de tornada a París", diu aquesta estudiant d'International Business Economics a la UPF, que ara esprem els últims dies de la seva estada a la capital francesa.

Cargando
No hay anuncios

Experiències com la de la Neus han servit a estudiants que s'ho estaven repensant a animar-se a fer el pas. "Ens diuen que no poden sortir de festa i que les classes no són presencials, però també que han tingut una experiència súper guai", diu la Cristina Martínez, que espera que de cara al curs vinent hi hagi menys restriccions i pugui "fer una vida una mica més normal". La Neus, però, assegura haver-se adaptat a la situació i haver fet de l'experiència la seva pròpia: "Visitem els barris de la ciutat, sortim a fer esport i fem molts pícnics", diu. "No es pot fer gaire cosa més, però jo ja estic contenta", afegeix.

Cargando
No hay anuncios

Esperança en la vacunació

Des del Govern consideren que factors com la vacunació poden animar l'alumnat a estudiar a l'estranger i reduir l'impacte que ha tingut el covid-19 en la mobilitat. "Amb les previsions que tenim ara i les indicacions que dona el departament de Salut, si arribem al mes de setembre amb bona part dels joves vacunats, això ajudarà molt", apunta Ribas. Les estudiants dipositen també la seva esperança en l'evolució de la situació sanitària. "Al ritme que anem no crec que sigui com la gent que ha marxat aquest any passat. Els que hi anem el curs que ve tenim un afegit, que és que la situació es coneix i està estabilitzada", diu la Cristina Cos.

Cargando
No hay anuncios

Segons dades de la secretaria d'Universitats i Recerca de la Generalitat, de mitjana des del 2014 marxen en programes de mobilitat internacional més de 7.800 universitaris d'arreu de Catalunya. Les dades del curs 2019-2020 van registrar una caiguda del 10% respecte de l'anterior (2018-2019). Si bé l'any d'abans de la pandèmia van marxar 8.975 estudiants a l'estranger, el curs passat ho van fer 7.976 joves catalans.