Barcelona

L'oposició força Colau a augmentar la neteja als carrers

El govern municipal es compromet a reforçar el control de plagues

Contenidors al Carrer Casanova amb Diputació davant el local Boxer CafeBar.
Clara López Alcaide
14/09/2021
3 min

BarcelonaL'estat dels carrers de Barcelona no agrada a l'oposició municipal. Una proposició d'Esquerra Republicana a la comissió d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat d'aquest dimarts ha fet aflorar els retrets dels grups polítics de l'oposició sobre la gestió que fa el govern municipal de la neteja de la ciutat. "Barcelona està ara mateix bruta i deixada", ha dit el regidor i portaveu dels republicans a l'Ajuntament, Jordi Coronas. Una queixa a la qual s'han sumat la resta de formacions, que han acusat l'equip de govern de "deixadesa" i manca de voluntat política. "És evident que hi ha un problema. Només cal sortir a passejar per veure que la ciutat està degradadíssima, i això evidencia una mala gestió del govern en general", ha assegurat la regidora de JxCat Francina Vila.

Els grups consideren que el "problema" s'ha agreujat els últims anys i lamenten que el govern municipal no hagi treballat per fer-hi front: "Aquest problema no és d'ara. Barcelona té un problema de neteja des de fa sis anys almenys, i el que queda clar és que el govern no està fent un seguiment de la feina que es fa", ha denunciat la regidora no adscrita Marilén Barceló. Per aquest motiu demanen en bloc al consistori un "pla de xoc" que inclogui una dotació de mitjans i personal més gran, a més d'una planificació més bona del control de plagues, que alguns grups polítics han denunciat que han augmentat recentment. Una altra de les demandes que inclou la proposició d'ERC és que els de Colau facin una "auditoria urgent que vagi lligada a una bateria de mesures" -en paraules de Coronas- que permeti tornar als "nivells de manteniment necessaris".

Després del debat, tant el govern municipal com les formacions de l'oposició han votat a favor de reforçar els serveis de neteja de la ciutat. "Entenem que per moltes coses que s'hagin fet no hem de ser autocomplaents, sinó exigents", ha afirmat el regidor d'Emergència Climàtica, Eloi Badia. Badia ha remarcat que és un tema que "preocupa" al govern i ha recordat que han fet tres plans de reforç des que va començar la desescalada, la majoria dels quals s'han dedicat a les zones de platja on hi ha hagut concentracions aquest estiu. En aquesta línia, el regidor també ha assenyalat que el consistori ha de continuar treballant també en els "comportaments" de la ciutadania i l'ús que fa de l'espai públic.

Les queixes de l'oposició arriben després que la tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, admetés que Barcelona podia tenir problemes de brutícia en alguns punts, fet que va atribuir a les possibles mancances derivades de l'impàs entre l'actual contracte de neteja i el nou, que ha d'entrar en vigor el 2022. Per a Vila, "el vell contracte no és excusa". La regidora de JxCat ha assegurat que "es pot treballar amb les empreses dia a dia" fins que hi hagi un nou contracte. "Posin la neteja com una prioritat", ha demanat. En aquest sentit, tots els grups de l'oposició han reclamat al consistori que consideri la possibilitat d'augmentar el pressupost que dedica a la neteja: "Segur que hi ha diners i pressupost i es poden modificar les partides", ha afegit Coronas.

El govern ho desvincula del porta a porta

El debat sobre la neteja de la ciutat ha seguit arran d'una pregunta formulada per Barceló sobre les plagues de paneroles i rates. Des d'ERC asseguren que "el problema dels carrers bruts agreuja el problema de les plagues, encara que no sigui un problema de neteja", i lamenten que el control que ha fet el consistori "no hagi funcionat" correctament aquest estiu. "No hem d'esperar que hi hagi problemes, sinó aplicar mesures preventives", ha reclamat el regidor del PP Óscar Ramirez. Badia, per la seva banda, ha destacat que en tot el 2021 s'han fet 3.000 intervencions i s'ha compromès a treballar per controlar les plagues. Tanmateix, el regidor ha desvinculat aquest problema del servei de recollida d'escombraries porta a porta que s'ha aplicat en alguns barris de la ciutat, tal com asseguraven alguns grups.

Sobre el model de recollida de residus que el govern de Colau està desplegant, l'oposició ha demanat també en comissió que s'aturi la segona fase d'implementació d'aquest sistema a Sant Andreu mentre no es reprengui la campanya d'informació a la ciutadania, s'adaptin els horaris de recollida a les demandes del veïnat, els comerços i les necessitats de les persones amb diversitat funcional, així com que es redueixi l'acumulació de deixalles al carrer. El govern municipal ha acceptat continuar treballant per aplicar les millores abans de la nova fase a Sant Andreu, però ha votat en contra de la suspensió de l'ampliació d'aquest sistema de recollida. "Evidentment hem de seguir treballant", ha assegurat Badia, que ha rebutjat un model basat en els contenidors intel·ligents, com proposava JxCat. "No podem arribar als objectius de la Unió Europea amb un model que sigui insuficient", ha conclòs.

stats