Barcelona
Societat27/01/2021

L'exregidor de CiU Antoni Vives accepta dos anys de presó per un contracte simulat

La pena se li commutarà per sis mesos de treballs comunitaris

Ara
i Ara

L'exregidor de CiU a Barcelona Antoni Vives ha acceptat, finalment, dos anys de presó i d'inhabilitació política per haver simulat contractar un exalcalde d'Unió, que va cobrar 155.067 euros sense exercir cap tasca. Vives, però, no entrarà a la presó, sinó que commutarà la pena imposada per sis mesos de treballs comunitaris i una multa de 5.400 euros. El cas, denunciat pels comuns quan Colau va arribar a l'alcaldia, es remunta al 2011, l'època en què Vives, que va ser tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà, capitanejava l'agència Barcelona Regional (BR) i va contractar Jesús Arévalo, alcalde de Cervelló, sense que aquest arribés a fer cap feina per a BR.

Vives, que també està sent investigat en el cas 3%, ha arribat a un acord de conformitat amb la Fiscalia que ha ratificat en el judici d'aquest dimecres a la secció segona de l'Audiència de Barcelona. També estaven acusats l'ex director general de Barcelona Regional Guillermo Müller i el mateix Jesús Arévalo. La Fiscalia demanava cinc anys de presó per a l'exresponsable d'Urbanisme de Barcelona i també per als altres dos acusats per un delicte de falsedat documental, en concurs amb prevaricació i malversació de fons. Finalment han acceptat dos anys de presó i d'inhabilitació. Tots tres hauran de fer un curs en formació d'ètica en la gestió pública i retornar conjuntament a Barcelona Regional els 155.067 euro. En el cas d'Arévalo la multa econòmica serà la mateixa que la de Vives, mentre que la de Müller serà de 3.600 euros.

Cargando
No hay anuncios

En el seu escrit, el fiscal Emilio Sánchez Ulled qualificava d'"arbitrària" la gestió de l'empresa municipal durant l'època de Xavier Trias com a alcalde de Barcelona. L'actual equip de govern va presentar, en el mandat passat, una denúncia davant el ministeri públic, que ha descartat la majoria dels extrems denunciats excepte el d'aquesta contractació. Segons consta en l'escrit de la Fiscalia corroborat per tots els acusats, "de comú acord amb el seu amic" Müller, Vives va decidir contractar Arévalo amb "conscient i grollera infracció del deure d'actuar conforme a l'ordenament jurídic i amb evident perjudici econòmic per als interessos públics".

Cargando
No hay anuncios

L'alcalde va ser contractat des del 9 de gener del 2012 fins a final d'obra per realitzar funcions d'"assistència tècnica al projecte model urbà i metropolità de dispersió de contaminants", amb una jornada laboral a temps complet de 40 hores setmanals i un salari de 34.000 euros bruts anuals. No obstant això, Arévalo "ni va participar en el projecte indicat en el seu contracte laboral –que va ser desenvolupat per altres tècnics de la companyia– ni en cap altre executat per l'entitat", a la seu de la qual no tenia despatx propi ni tampoc consta que acudís si més no a l'oficina.

Inicialment, la Fiscalia es va querellar també contra Antoni Miquel, Leslie, cantant de Los Sirex i militant de CDC, per haver sigut contractat per Barcelona Regional sense haver exercit treballs per a l'entitat municipal. El ministeri públic, però, va decidir no acusar Miquel després de revisar la documentació aportada per la seva defensa, i l'Ajuntament de Barcelona, que exerceix l'acusació particular en la causa, va acabar retirant la seva petició de pena.

Cargando
No hay anuncios

L'actual responsable d'Urbanisme de Barcelona, Janet Sanz, ha recordat que els comuns van investigar denunciar els fets a Fscalia i ha reiterat la "promesa" de fer "net de corrupció". "Demostra que tot el treball que vam fer l'any 2015 ha servit per alguna cosa", ha apuntat Sanz.

El regidor d'ERC a Barcelona Jordi Coronas també ha reaccionat a l'acord demanant "fer fora de les institucions públiques la corrupció i les males pràctiques per sempre i com més aviat millor".