Música

L'Escolania de Montserrat incorpora dones per primer cop amb un cor mixt

L'abadia crearà un grup sacre de nois i noies de 17 a 24 anys que cantaran als oficis religiosos el repertori tradicional

Escolanets cantant a l'abadia de Montserrat, en una imatge del 2018.
2 min
11
Regala aquest article

BarcelonaCom sonaria el Virolai cantat per dones? La pregunta tindrà resposta aviat, perquè l'Escolania de Montserrat crearà un cor mixt amb nois i noies de 17 a 24 anys que, si tot va bé, s'estrenarà al setembre. Primer, però, caldrà triar la vintena de components —entre 20 i 25 joves— en unes audicions que es faran a la mateixa abadia. La idea d'incorporar per primer cop veus femenines a l'Escolania feia temps que estava sobre de la taula, però no ha estat fins fa uns mesos que ha pres forma. La feminització arriba, doncs, sota el mandat del nou abat Manel Gasch. Després d'un debat i una votació, la comunitat benedictina ha aprovat finalment el naixement del que s'anomenarà cor de cambra, que "més que competir complementarà l'Escolania", assenyala el pare Efrem de Montellà, prefecte de l'Escolania de Montserrat.

Com passa amb l'Escolania, el nou cor també serà un grup no professional. De fet, els components rebran un tracte semblant als escolans, de manera que en les actuacions aniran vestits amb els tradicionals uniformes de la saia i el roquet. No obstant això, els dos grups musicals conviuran separats i amb una identitat i agenda pròpies. Així, el cor de cambra cantarà a l'abadia un cap de setmana al mes (a la missa de dissabte al vespre i a la matinal de diumenge) per permetre que els escolans més petits puguin descansar o passar més temps amb la seva família, fora del recinte. Entre el repertori no faltaran ni la Salve Regina ni el Virolai, els dos grans himnes de Montserrat, però De Montellà assenyala que també podran incloure-hi altres temes de la litúrgia montserratina o composicions religioses i espirituals de la tradició del monestir.

Qui pot ser escolà del nou cor? Un tribunal avaluarà els coneixements musicals dels aspirants, des del seu nivell de cant fins a la capacitat de llegir partitures, i es tindran en compte el fet "que siguin sensibles al fet religiós cristià", a més de si estan en una coral o ja estudien cant. Un cop incorporats, durant els caps de setmana rebran una formació específica i, a canvi, "faran un servei a l'Església amb el seu cant", assenyala el responsable de l'Escolania. Els que hi estiguin interessats poden informar-se'n a la web del cor de Montserrat i s'han de comprometre com a mínim un any a participar en les activitats musicals i pedagògiques. La voluntat és renovar els components anualment.

La decisió d'obrir l'Escolania a veus femenines s'ha oficialitzat després de "molt de temps" de debats interns de si s'hi havien de resistir en nom de la tradició o avançar cap a la igualtat, encara que sigui en dos grups diferents. "L'Escolania té un valor històric, un atractiu fruit d'una història de més de 700 anys", explica De Montellà. "El resultat [de la votació] no és públic, com tampoc ho és l'elecció de l'abat", indica el religiós, que també subratlla la "il·lusió" que hi ha per l'estrena d'aquest cor de nois i noies.

De Montellà apunta que la voluntat de l'Escolania és que el departament d'Educació i els conservatoris (tant de grau professional com superior) acabin reconeixent els integrants del nou cor, però ara per ara encara s'està explorant la manera de fer-ho.

stats