El futur de l'escola en català es jugarà a Canet de Mar
Òmnium aglutina una trentena de famílies en un cas que ha de fixar "jurisprudència" per preservar el model d'immersió lingüística
BarcelonaÒmnium Cultural pretén que el cas de l'escola Turó del Drac de Canet de Mar, en què la justícia obliga els nens de P5A a fer un 25% de les classes en castellà, sigui la punta de llança per defensar el model educatiu català i la immersió lingüística. D'aquesta manera, l'entitat ha aglutinat 28 famílies que defensen el model d'escola en català per presentar un escrit d'oposició a la demanda presentada per la família que va provocar l'aplicació del 25% de classes en castellà. "El cas de Canet no és únic, però sí paradigmàtic perquè és un cas de país. És una intromissió intolerable dels tribunals, el model educatiu no el decideixen els tribunals", ha dit el president d'Òmnium, Xavier Antich, que espera que aquesta "batalla" on s'està jugant "la batalla de totes les altres escoles" estableixi "jurisprudència" en la qüestió lingüística i ajudi a "invalidar" tota la resta de casos similars al de Canet.
"¿Una sola família pot fer canviar la llengua de tota una classe? ¿Un sol jutge pot fer canviar el model consensuat per tota una escola? No, rotundament", ha dit Antich, que ha volgut deixar clar que Òmnium ha vingut a "plantar cara" amb arguments legals i sociolingüístics davant d'un "relat inventat", i ha insistit que ni la legislació internacional ni la catalana, ni tampoc l'Estatut o la Constitució qüestionen el sistema actual d'immersió lingüística.
Benet Salellas és l'advocat que defensa els interessos de les famílies, i divendres passat ja va presentar l'escrit d'oposició. "Tota la legislació dona cobertura al model vigent. El tribunal ha fet una construcció tan ideològica que ha perdut de vista la realitat sociolingüística del país", ha manifestat l'advocat, que ha lliurat tres informes pericials de tres experts per demostrar la situació actual del català. "Si no es permet espais de preeminència per al català, estarà en retrocés", ha dit Salellas, que ha ressaltat que les famílies que no són de parla catalana serien les més perjudicades si es trenca el model d'immersió i que fins ara el Tribunal Constitucional no ha avalat el dret de les famílies a escollir la llengua de l'escola. Òmnium Cultural espera que en tres o quatre mesos hi hagi sentència de la secció 5a del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, i ja ha anunciat que anirà a totes les instàncies necessàries per guanyar un cas que pot allargar-se durant anys.
Mesures cautelars
Aquest dilluns, precisament, les famílies van saber que el Tribunal Superior de Justícia va refusar la revocació de les mesures cautelars, una petició que s'havia sol·licitat perquè l'aplicació del 25% no es fes efectiva mentre el procés judicial estava en curs. Així doncs, des del desembre els nens i nenes de la classe de P5A fan 6 hores i mitja a la setmana en castellà.
A l'acte, previ a la convocatòria de vaga prevista per a aquest dimecres en defensa del model educatiu català i en contra de l'aplicació del 25%, també hi han assistit dos representants de les famílies de Canet de Mar. Helena Díaz s'ha preguntat per què una "petició d'una sola família preval sobre la resta" i ha lamentat que el paper de la Generalitat per defensar-los "es queda curt". Per la seva banda, Roger Soler ha explicat que el procés està obert a més famílies –en total són 48 nens– i que a l'escola Turó del Drac no hi havia hagut cap "tipus de conflicte en relació a la llengua". "La sensació és que és fruit d'una instrumentalització política d'aquesta família, que genera un conflicte inexistent", ha sentenciat Soler.
Antich ha volgut recordar que més enllà del cas de Canet de Mar "el castellà no pateix cap mena de persecució a l'escola; ni a l'escola ni enlloc".