L'Estat endureix l'ús de la mascareta com ja va fer Catalunya a l'estiu: elimina la distància d'1,5 m

La norma planteja dur mascareta a la platja, una obligació que la Generalitat va eliminar creant una excepció

Una dona amb mascareta, avui a una platja de Barcelona

MadridDes de demà, dimecres, que la mascareta serà obligatòria a tot l'Estat independentment de si es manté o no la distància interpersonal d'1,5 metres i en qualsevol espai que no sigui d'àmbit privat, també al mig del bosc o al cim d'una muntanya. La decisió, publicada al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) aquest dimarts, no suposa cap canvi per als catalans ni per a la majoria de ciutadans de la resta de comunitats, ja que l'estiu passat la majoria de governs autonòmics, com el català, ja van aprovar que s'hagués de dur sempre. Ara la novetat és que s'ha aprovat en forma de llei el decret que va regular l'anomenada nova normalitat un cop va acabar l'estat d'alarma, el juny de l'any passat. I la norma, després de passar pel Congrés i el Senat, endureix les condicions per a l'ús de la mascareta i fins i tot obre la porta a la possibilitat d'obligar a dur-la quan s'estigui a la sorra a la platja o bé a en una piscina que no sigui d'àmbit privat, una possibilitat que la Generalitat ja va descartar quan es va produir el debat l'estiu passat.

La publicació al BOE ha sorprès perquè el ministeri de Sanitat no havia informat d'aquest canvi. Des del govern espanyol, però, han volgut treure importància a la llei. La ministra portaveu, María Jesús Montero, ha puntualitzat que es tracta d'un text "desfasat" perquè inclou la normativa del juny passat i que per això la ministra de Sanitat, Carolina Darias, el portarà demà dimecres a una nova reunió del consell interterterritorial de Salut perquè les comunitats autònomes apuntin si és necessari que es "revisi" i que es facin les "modificacions oportunes" al consell de ministres per modificar la norma.

En concret, la llei espanyola obliga ara a portar mascareta en totes les situacions, ja sigui a la muntanya o en un espai on no es vegi ningú més. La intenció, segons el text, és que la norma estigui en vigor fins que el govern espanyol i les comunitats autònomes consensuïn que s'ha acabat la crisi sanitària pel covid-19 o bé es reformin alguns dels articles. D'aquesta manera queda redactat que les persones de més de sis anys tenen l'obligació de portar mascareta a la via pública, tant en espais a l'aire lliure com en qualsevol espai tancat d'ús públic o que estigui obert al públic. També als mitjans de transport aeri, marítim, autobús i tren, així com en taxis i vehicles de fins a nou places quan no hi viatja el mateix nucli de convivència. En el cas dels creuers no serà obligatori l'ús de la mascareta a dins del camarot.

Ara bé, la llei estipula de nou que no es pot exigir la mascareta a les persones que presentin algun tipus de malaltia o dificultat respiratòria que pot veure's agreujada per l'ús d'aquesta protecció o bé que per discapacitat o dependència no tinguin autonomia per treure-se-la. Tampoc s'exigeix en el cas de l'exercici d'esports individuals a l'aire lliure, "ni en els supòsits de força major o situació de necessitat quan, per la pròpia naturalesa de les activitats, l'ús de la mascareta resulti incompatible, d'acord amb les indicacions de les autoritats sanitàries". És just en aquest últim punt on es dona marge a cada comunitat per decidir –tal com va fer Catalunya a l'estiu– què passa en espais com platges i piscines. Com també dins de bars i restaurants mentre no es menja. En el cas de Madrid, a tall d'exemple, és obligatori portar la mascareta mentre no s'està consumint –ja que l'hostaleria no està limitada–, però en molts casos no es compleix.

Validesa jurídica per a les sancions de 100 euros

A efectes pràctics la llei de nova normalitat publicada al BOE no suposarà cap canvi per als ciutadans de Catalunya. De fet, a l'agost de l'any passat el Govern també va resoldre els dubtes jurídics que van suposar d'entrada i ja va fixar en 100 euros les sancions per no dur mascareta.

La nova norma estatal es va aprovar fa dues setmanes al Senat després d'una tramitació plàcida també al Congrés. El text inclou canvis mínims respecte al decret de nova normalitat del juny passat. Més enllà de l'enduriment de l'ús de la mascareta, preveu que les conselleries facilitin tota la informació que tinguin al ministeri de Sanitat sobre proves diagnòstiques de detecció del coronavirus, i també s'habilita els funcionaris d'Inspecció de Treball i els de les comunitats autònomes a vetllar pel compliment dels empresaris pel que fa les normes de salut pública respecte als seus treballadors. En el terreny de la investigació, prorroga els contractes temporals que vencin entre el 2 d'abril d'aquest 2021 i l'1 d'abril del 2023 –que pagarà el ministeri de Ciència– un màxim de cinc mesos.

stats