L'autoritat sanitària europea recomana accelerar la dosi de reforç a tres mesos després de la segona
L'ECDC vol rebaixar l'espiral de contagis, tests, quarantenes i baixes laborals per l'òmicron
Brussel·lesL'expansió sense precedents de l'òmicron està tensionant de nou la societat europea i l'autoritat sanitària comunitària té clar que l'única manera de rebaixar-ho és vacunant més. "El que demostra l'òmicron és la necessitat d'immunitzar i és un cas clar que calen dosis de reforç per augmentar la protecció", diu la comissària europea de Salut, Stella Kyriakides, en un comunicat. En resum, el Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC) pressiona perquè s'estengui la tercera punxada amb més celeritat i recomana oferir-la a tots els ciutadans tres mesos després de la pauta completa.
Fins ara, l'Agència Europea de Medicaments (EMA) havia recomanat administrar-la sis mesos després, però obria la porta a retallar l'interval fins als dos o tres mesos si la situació epidemiològica ho requeria, és a dir, per raons de salut pública. I aquest és l'enfocament pel qual aposta ara Brussel·les, que ho veu com l'única manera de reduir la pressió a la qual òmicron està sotmetent de nou els sistemes sanitaris, però també els sectors empresarials i la ciutadania en general, immersa en una espiral de contagis, tests, quarantenes i baixes laborals.
Segons l'ECDC, l'ús de la dosi de reforç pot estalviar entre mig milió i 800.000 ingressos hospitalaris a Europa, i fer-la arribar a tots els ciutadans en un termini de tres mesos després d'haver rebut la segona podria restar encara entre 300.000 i 500.000 hospitalitzacions més.
"Com més vacunem i impulsem, més podrem evitar ingressos hospitalaris addicionals i pèrdua de vides. Com més vacunem i impulsem, més podrem minimitzar les interrupcions per a la societat i garantir que els sectors clau puguin continuar funcionant durant les setmanes i els mesos que venen", diu Kyriakides. Els països amb taxa d'immunització més alta, explica l'ECDC, estan podent esquivar més fàcilment l'expansió sense aturador de l'òmicron, però les autoritats comunitàries reconeixen que no s'està avançant prou de pressa. "La població total de la UE amb la vacunació primària completa augmenta lentament i només ha arribat al 70%", recalca l'organisme. A més, en el cas de la dosi de reforç només s'ha arribat al 50% de la ciutadania adulta;,uns percentatges que, a més, són molt "desiguals" entre els diferents països de la UE.