La constructora de Florentino Pérez haurà de tornar 210 milions cobrats pel fallit projecte Castor
Rebutja el recurs d'Escal UGS, que encara té opció de recórrer, contra una resolució de la CNMC de l'any 2019
MADRIDRevés judicial per a Florentino Pérez, president de la constructora ACS i també del Reial Madrid. L'Audiència Nacional ha desestimat un recurs presentat per Escal UGS, l'empresa que va desenvolupar el projecte Castor i sobre la qual ACS té una participació del 67% (el 33% restant està en mans de la canadenca Dundee Energy), i l'obliga a reintegrar al sistema gasístic un total de 209,7 milions d'euros, segons ha informat Eldiario.es.
Escal UGS va presentar un recurs a una resolució de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) de l'any 2019 en la qual l'organisme supervisor li exigia el retorn de fins a 195 milions d'euros (sense interessos) per les liquidacions que se li van lliurar en concepte d'indemnització pel tancament del magatzem.
Resolució del 2019
El juliol del 2019 la CNMC va acordar exigir a Escal UGS els pagaments rebuts pel projecte Castor. La decisió del supervisor va estar "motivada per la sentència del Tribunal Constitucional" de l'any 2017 que va declarar inconstitucional i, per extensió, nul el decret llei aprovat pel govern espanyol el 2014, aleshores en mans del PP, en què es regulaven les indemnitzacions que rebrien les empreses afectades pel projecte Castor a partir, precisament, de la renúncia del seu titular, Escal UGS.
A banda d'Escal, la CNMC també apuntava al Santander (71,9 milions), CaixaBank (48 milions), Enagás (32,4 milions) i Bankia (21,1 milions). En total, l'organisme espanyol de la competència considerava que 368 milions d'euros de compensacions liquidats a les cinc companyies des del 2014 havien de ser retornats.
Recurs per "incompetència"
Entre els arguments de la companyia participada per ACS a l'hora de presentar el recurs s'assenyalava una "incompetència" de la CNMC per tramitar i resoldre el procediment per la via de la resolució d'ofici. "La CNMC ha acordat la revisió d'ofici de diverses liquidacions d'activitats regulades del sector del gas natural relacionades amb l'emmagatzematge subterrani Castor", informava aleshores el regulador a través d'un comunicat.
Tanmateix, la sentència de l'Audiència Nacional amb data del 5 de juliol no comparteix aquest criteri i qualifica la CNMC d'autoritat administrativa independent, és a dir, que desenvolupa funcions que té atribuïdes al sector gasista amb plena autonomia respecte al govern i l'administració general.
La sentencia també condemna Escal a pagar els costos processals, que encara pot presentar un recurs de cassació.
Compensació pagada pels consumidors
El govern espanyol va decidir tancar el magatzem subterrani de gas quan es van detectar, durant la fase d'ompliment, diversos moviments sísmics. L'objectiu del decret aprovat per l'executiu de Mariano Rajoy era compensar de forma ràpida les companyies afectades pel projecte fracassat.
Concretament, la norma preveia que els consumidors paguessin les compensacions amb un increment de les factures de gas. Malgrat la sentència d'inconstitucionalitat i una altra sentència del Tribunal Suprem que declarava il·legal les ajudes, les empreses afectades van continuar cobrant les liquidacions i els consumidors abonant-les a través de les factures. Els 210 milions d'euros que Escal haurà de retornar corresponen a les liquidacions definitives dels anys 2014, 2016 i 2017.
La plataforma Castor estava ubicada davant de la costa de Vinaròs, a Castelló, i va provocar terratrèmols a les Terres de l'Ebre i a les comarques del nord del País Valencià per les injeccions de gas al subsol marí.