L'associació unionista que va portar Colau a la Fiscalia demana també que s'investigui Asens, Pisarello i Badia

Ha presentat aquest matí el nou escrit en què demana, a més, que s'investigui el delicte de presumpta organització criminal

Gerardo Pisarello i Ada Colau, en una fotografia d'arxiu
26/04/2021
2 min

La Fiscalia de Barcelona va obrir el 16 de març una investigació arran de la denuncia contra l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per presumptament haver adjudicat subvencions de manera irregular a entitats afins. L'associació unionista Abogados Catalanes por la Constitución va ser qui va presentar la denúncia, i aquest dilluns l'ha ampliat —confirmen des de l'entitat— per demanar també que s'investiguin els regidors Gerardo Pisarello i Eloi Badia i el diputat per Barcelona al Congrés, Jaume Asens, com ha avançat l'Abc. Considera en el seu escrit, a què ha tingut accés l'ARA, que poden haver comès presumptes delictes de prevaricació, frau a la contractació, malversació de cabdals públics i tràfic d'influències, i ara hi afegeix, a més, el delicte d'organització criminal. La Fiscalia haurà de decidir ara si amplia o no la investigació a partir d'aquests nous elements que denuncia l'associació d'advocats, lligada a Societat Civil Catalana.

Consideren que existeixen càrrecs que pertanyen a associacions pròximes a Colau i que posteriorment "han sigut contractades per procediments aliens als de la concurrència pública". Per tant, sol·liciten a la Fiscalia que constati si van "complir el seu deure d'abstenció" en la concessió de subvencions i signatures de convenis i contractes.

Concretament, l'associació assenyala l'Observatori DESC com a "associació principal" de les presumptes irregularitats. Recorda que tant Colau com Pisarello, Asens i Badia "han format part de l'Observatori i prestat serveis professionals a DESC", així com, apunta l'escrit, Vanessa Valiño, parella de Pisarello, la regidora Gala Pin i diversos responsables de comunicació. A més, assenyala Carlos Matías com a portaveu de la PAH que va ser "contractat com assessor" al consistori i Jordi Borja, que "va ser president de la Mancomunitat de Municipis de l'Àrea Metropolitana".

L'entitat emmarca aquestes suposades accions irregulars entre el 2015 i el 2017, encara que en alguns casos es podrien haver estès més enllà. D'altra banda, la denúncia acusa el govern de Colau d'un "abús de concessió directa de diferents mecanismes de finançament a les associacions i col·lectius" i d'haver donat "continuïtat a subvencions que es denominen excepcionals i es concedeixen anualment", així com d'haver "fragmentat" contractes i no haver "justificat" algunes subvencions.

Cs reclama respostes a les seves peticions d'informació

El grup municipal de Cs ha presentat una reclamació contra l'Ajuntament de Barcelona a la Comissió de Garantia del Dret d'Accés a la Informació de la Generalitat. Acusa el govern de Colau de no haver atès 36 peticions d'informació per escrit sobre temes com les subvencions atorgades a l'Observatori Desc o el cost del viatge de Colau a Nova York, durant les Festes de la Mercè del 2019, per participar en la cimera mundial de ciutats per l'emergència climàtica. "Colau no vol que els ciutadans sàpiguen en què es gasta els diners", ha assegurat la cap de files de la formació taronja, Luz Guilarte. La Comissió, que ha confirmat a aquest diari l'entrada de la reclamació, ha de decidir ara si l'admet a tràmit. Si és així, disposarà de dos mesos per donar una resposta a la reclamació.

stats