Feminismes

L'Assemblea de Treballadors de l'ARA s'adhereix a la vaga del 8 de març

El diari es tenyeix avui de lila i reivindica els cognoms de les àvies

ARA
i ARA

BarcelonaEl diari ARA se suma avui, 8 de març, al Dia Internacional de les Dones i per això el diari canvia el seu habitual color blau corporatiu pel color violeta, representatiu del moviment feminista. Així mateix, les informacions que hi apareixen van signades amb els cognoms de les àvies, en homenatge als cognoms materns que s'han perdut de generació en generació.

L'Assemblea de Treballadors de l'ARA, per la seva banda, ha acordat sumar-se a la vaga convocada per a aquest 8 de març i ho fa amb el següent comunicat:

Comunicat d’adhesió a la vaga del 8 de març

Cargando
No hay anuncios

La crisi del coronavirus ha agreujat encara més la bretxa salarial i professionalment ha perjudicat més les dones. Al conjunt de l’Estat, l’esquerda ha arribat al màxim dels últims 13 anys. A Catalunya l’atur afecta un 15% de les dones i un 12,9% dels homes. Ara aquesta crisi ha posat de manifest la importància de les feines que tenen a veure amb les cures de les persones, tant pel que fa a les feines formals com informals –una responsabilitat que recau més en les dones–, que, malgrat ser essencials, han estat històricament invisibilitzades. Són professions no només feminitzades sinó també més precaritzades, amb sous més baixos i més castigades per l’atur. I en un context de crisi la precarietat laboral s’aguditza, fet que deixa aquestes dones en una situació particularment vulnerable.

A més, tot i que les dones han estat fent tasques en primera línia –el 70% del personal sanitari i farmacèutic són dones, el 84% del personal de residències de gent gran són dones i el 86% del personal de neteja i serveis són dones, entre d’altres–, han estat infrarepresentades en els llocs de decisió. Als mitjans de comunicació pràcticament hi ha paritat entre homes i dones, però no en les direccions: un 22% de dones i un 78% d’homes. A més, en el cas de les presentadores de televisió, s’observa una discriminació respecte a l’edat: els homes perduren més temps davant de les càmeres, és a dir, la vida professional de la dona és més curta, ja que quan envelleix la substitueixen.

Cargando
No hay anuncios

L’impacte del covid també ha posat en relleu les desigualtats en les tasques i les cures de la llar, que s’han vist agreujades pel tancament de les escoles durant el primer confinament. Les dones suposen el 54% de les persones que han perdut la feina i la implementació del teletreball també ha sigut desigual, ja que elles s’han hagut de fer càrrec de les cures i no ha suposat una mesura real de conciliació. A més, dones en situació de violència masclista s’han vist obligades a conviure amb el seu agressor. Amb la publicació de casos com el de l’Institut del Teatre que ha destapat l’ARA s’està produint un canvi, hi ha una presa de consciència sobre els casos d’abús de poder i assetjament sexual. El que abans se silenciava o es normalitzava ara s’està denunciant.

Totes aquestes desigualtats de gènere tenen l’origen en una societat patriarcal, i en un context de crisi com l’actual no han fet més que agreujar-se. Per tot plegat, considerem més necessari que mai fer una crida a la vaga aquest 8 de març, perquè les desigualtats que ha provocat la pandèmia se sumen a les que ja existien i que el moviment feminista ha posat sobre la taula any rere any.

Cargando
No hay anuncios

Assemblea de Treballadors de l’ARA

Març del 2021