L'art amb ulls d'infant: "Veure les escultures que vam crear impressiona molt"
El Casal dels Infants organitza activitats creatives conjuntament amb el Macba i La Capella
BarcelonaL’art és un conjunt de sentiments i emocions que els artistes fan aflorar i transmeten a través de diferents disciplines. Una d’elles és l’art abstracte, aquell que no es basa en la figura i que representa realitats que no són tangibles. Els nens i nenes del Casal dels Infants han pogut experimentar què és l’art abstracte i s’han convertit en petits artistes capaços de plasmar les seves idees deixant anar la imaginació.
Una de les activitats d’estiu que organitzen des del casal convida els infants a conèixer aquest tipus d’art i a poder practicar-lo. El Hassan té nou anys –en fa tres que forma part de l'entitat– i aquest divendres ha pogut descobrir què és l’art abstracte: “M’agrada molt venir al casal perquè em permet aprendre moltes coses noves”, ha explicat. Organitzat pel centre cultural La Capella, els nens i nenes han gaudit d’una introducció a aquesta disciplina en què els han explicat les diferències entre l’art figuratiu i l’abstracte i després han treballat el color, el traç i l’acció creant les seves pròpies obres.
“L’objectiu és donar als nens un espai on poder pensar d’altres maneres, investigar i, sobretot, aprendre utilitzant la imaginació. A través de l’art abstracte volem fer-los entendre que no hi ha errors, sinó oportunitats”, ha explicat Judit López, organitzadora de l’activitat i mediadora cultural de La Capella. Fa uns anys que des del centre han impulsat un projecte per integrar-se al barri i animar els veïns a visitar les exposicions que ofereixen. Un dels beneficis que en treuen és aconseguir que els infants, després de fer les activitats, tornin amb les seves famílies a visitar les exposicions. “Treballar amb nens ens obre les portes a donar accés a l’art i la cultura a famílies senceres que d’una altra manera no ho descobririen”, ha destacat López.
'El balcó', una col·laboració amb el Macba
Fa unes setmanes els infants també van poder participar en la ideació i creació de l’exposició de Jordi Colomer Façana Foto Festa Futur Fideus, que es pot visitar al Macba fins al 24 de setembre. La mostra fa un recorregut al llarg de la vida de l’artista a través de diferents formats com l’escultura, la fotografia i el vídeo. Una de les obres que en formen part és El balcó, una acció en viu dissenyada pels nens i nenes del casal que consisteix en representar el diàleg de dos gegants a través del ball i la música.
Els gegants són les rèpliques a gran escala de dues de les maquetes que ells mateixos van fer fa unes setmanes. Primer van dibuixar els esbossos de les figures que s’imaginaven i més tard les van plasmar en maquetes fetes de plastilina. Els dos escollits van ser el Colorins, dissenyat per l’Iyam, i la Super Sara, fet per l’Ashwa. Més tard, Eudald Ferré, escultor, es va encarregar de construir els dos gegants a mida real. “Veure en gran les figures que nosaltres vam crear ens va impressionar molt”, ha expressat l’Ashwa. A més, els infants podran veure els seus gegants ballant des del balcó del museu en la representació que tindrà lloc l’últim dia de l’exposició, coincidint amb el final de les Festes de la Mercè.
Activitats durant tot l'any
Des de l’espai socioeducatiu del Casal dels Infants expliquen que aposten per fer activitats que acostin el coneixement cultural als nens i nenes al llarg de tot l’any. Si bé és cert que durant el curs el principal objectiu és garantir l’assoliment dels continguts escolars, l’estiu és l’època ideal per nodrir-los des d’un àmbit més lúdic i de lleure, afegeixen. “Apostem per apropar-los a l’art, però també fem activitats esportives, sortim del barri, els descobrim moltes activitats i llocs de diferents tipus que d’una altra manera no podrien conèixer”, ha assegurat Marta Ascón, una de les educadores del casal.
També ha destacat la feina educativa que fan amb relació a la llengua. “Organitzem tallers de lectura i escriptura per contribuir que els infants aprenguin català. Ells s’hi esforcen molt i es nota que s’animen a parlar-lo”, ha assegurat Ascón. Alguns nens i nenes han nascut a Catalunya, però molts d’altres van arribar quan eren molt petits i en condicions gairebé sempre desfavorables. És per això que la tasca dels monitors consisteix en contribuir en el seu aprenentatge acadèmic, social i cultural.